NI BLIZU KAO PRIJE "Što se tiče prodaje jaja, Uskrsa kao da i nema"

Jaja
Hercegovina.info

Farma koka "Luburić" koja je smještena u Donjem Malom Ograđeniku u općini Čitluk jedna je od najvećih u Hercegovini. Istu je 2004. godine pokrenuo Jago Luburić. Uz njega u ovaj obiteljski obrt je uključena i cijela obitelj, ali i dva djelatnika. Bez pomoći obitelji proizvodnja se ne bi isplatila.

Za sedamnaest godina ova farma uvelike je napredovala.

"Na početku smo krenuli s 3000 koka. Danas je ta brojka znatno veća. Brojimo 10 000 koka u proizvodnji i 5 500 tisuća njih u uzgoju. Dnevno proizvodimo između 8 500 i 9 000 jaja", kaže Luburić.

Što se tiče samog plasmana Luburić kaže.

"Uglavnom plasman naših jaja ide po Hercegovini, u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji. Plasman na tržište ide preko nekoliko trgovačkih lanaca u Hercegovini, ali i na brojne druge načine" , ističe Luburić.

Do sada bi ova farma najveću potražnju za jajima imala uoči Uskrsa. Uoči ovog blagdana trošile bi se enormno količina jaja. Čak do četiri puta više nego inače. No, nažalost kako nam njezin vlasnik kaže posljednje dvije godine to nije tako.

"Ni blizu kao nekad. Što se tiče prodaje jaja, Uskrsa kao da i nema. Tako je bilo za prošli, ali evo i za ovaj Uskrs. Sigurno je kako je sve povezano s pandemijom. Ne rade restorani, svadbeni saloni, manje se prave kolači. Jednako tako veliki dio smo plasirali u Međugorje, a i sami znate kakvo je stanje u tom mjestu što se tiče ugostiteljstva. No, borimo se  na razne načine. Uspije se sve nekako plasirati."

Prodaja se smanjila, a troškovi povećali.

"Cijena hrane za koke je otišla na gore za 30 posto. Primjerice, soja je s 0.92 KM otišla na 1,25 KM, a nje trošimo oko pola tone dnevno. Kukuruz je također skočio s 0,40 KM na 0,55 KM.  Za 30 posto je skočila i cijena ambalaže, a sigurno je kako na sve to domaće proizvođače 'ubija' uvoz. No, treba se boriti i raditi dalje", zaključio je Luburić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.