FOTO/VIDEO  Ni 40 dana od ekološke katastrofe u kamenolomu Bijela javnost ništa ne zna, a evo kako lokalitet trenutačno izgleda

Kamenolom Bijela

Prošlo je više od mjesec i pol dana otkako je došlo do urušavanja kamenoloma Bijela pokraj Mostara prilikom miniranja od strane investitora mostarske tvrtke HP Investing.

Dok se mnogi s pravom pitaju što se stvarno dogodilo na tom lokalitetu gdje je zabilježena jedna od većih ekoloških katastrofa u posljednje vrijeme, nadležne institucije daju informacije na kapaljku ili ne daju nikako.

Kako saznaje hercegovina.info iz pouzdanih izvora nadležno Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije naložilo je više inspekcijskih nadzora na području kamenoloma Bijela i da je sada sve u rukama Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Inspekcije odmah bile na terenu

"Povodom incidenta koji se dogodio dana 6. 4. 2024. godine na lokalitetu Bijela kod Mostara, na kamenolomu 'Bijela', obavještavamo vas da Ministarstvo gospodarstva, putem nadležne županijske rudarske inspekcije, vrši ispitivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće. Informirani smo da i nadležne županijske inspekcije za okoliš i vodoprivredu, utvrđuju činjenično stanje, svaka u okviru svoje nadležnosti. Nakon što se utvrde sve okolnosti, Ministarstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o navedenom, te poduzeti sve zakonom propisane radnje i mjere", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva iz proteklog mjeseca za hercegovina.info.

Tužiteljstvo bez konkretnog odgovora

"Povodom događaja na lokalitetu Bijela od 6. 4. 2024. godine, možemo Vas obavijestiti da je dežurni tužitelj obaviješten o događaju, te je proveden očevid na licu mjesta.

Naloženo je rudarsko-geološkom inspektoru, inspektoru za okoliš i vodoprivredu, kao i inspektoru zaštite na radu da iziđu na lice mjesta, provedu sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti i sačine zapisnik, te potom sačinjene zapisnike dostave Tužiteljstvu HNŽ", kazali su za hercegovina.info iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije koji na više naših upita nisu dostavili inspekcijske zapisnike kako bi javnost bila upoznata s napravljenom štetom i stvarnim razmjerima ekološke katastrofe.

Fotoreporteri našeg portala obišli su katastrofu na području mostarske Bijele te se može vidjeti kako kamioni i ostala mehanizacija HP Investinga radi na raščišćavanju nagomilanih kamenja i stijena koju su se urušili u rijeku.

Dinamika i intezitet radova ne obećavaju da bi korito rijeke uskoro moglo biti očišeno što direktno utječe na životinjski i biljni svijet tog predjela.

Do ekološke katastrofe došlo je zbog miniranja dijela kamenoloma, a pritom su nastradale dvije osobe te više automobila koji su završili u jezeru. Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava.

Cijela javnost Hercegovine, ali i regije ostala je šokirana snimkama odrona kamenoloma u mjestu Bijela na sjevernom području mostarske općine. Priroda je pokazala svu svoju snagu i u samo par sekundi se napravio krater ogromnih razmjera dok su velike stijene završile u vodi i tako nepovratno uništile ekosustav tog dijela prirode koji je omiljena destinacija brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.