FOTO/VIDEO  Tko je izdao koncesiju HP Investingu za kamenolom u Bijeloj i je li minirano područje izvan čestice?

Kamenolom Bijela

Cijela javnost Hercegovine, ali i regije ostala je šokirana snimkama odrona kamenoloma u mjestu Bijela na sjevernom području mostarske općine. Priroda je pokazala svu svoju snagu i u samo par sekundi se napravio krater ogromnih razmjera dok su velike stijene završile u vodi i tako nepovratno uništile ekosustav tog dijela prirode koji je omiljena destinacija brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Pravo pitanje bi glasilo je li se ovo sve moglo izbjeći, a pravi odgovor bi bio naravno da jest jer je sumanuto uopće bilo kakvo izdavanje dozvola za eksploataciju teških sirovina u koritu rijeke koja je dio bisera koji je često naglašen i oglašavan kao čudo prirode.

Kamenolom Bijela

Kamenolom Bijela

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije za hercegovina.info odmah su nakon nesreće potvrdili kako je riječ o kamenolomu mostarske tvrtke HP Investing u vlasništvu Hase Pekušića. Zbog miniranja terena došlo je do odrona usljed čega se velika količina kamenja i zemlje srušila u jezero Salakovac. Tom prilikom prouzročena je velika materijalna šteta i uništeno je više vozila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini, a dvije osobe su zadobile ozljede neutvrđenog stupnja.

Tko je izdao koncesiju HP Investingu?

Vlada Hercegovačko-neretvanske Županije na čelu s Nevenkom Hercegom i nadležnim ministarstvom gospodarstva kojeg je tada vodio Željko Laketić izdali su Hasi Pekušiću koncesiju za eksploataciju kamena na lokalitetu 'Bijela' na razdoblje od 21 godinu.

HP Investing koncesija za kamenolom Bijela

Koncesija za kamenolom je izdana 2016. godine, a jednokratna koncesijska naknada iznosi 234.642,74 KM. U slučaju da se predmet koncesije počne koristiti u 2016. godini, tekuća (godišnja) koncesijska naknada za tu godinu iznosi 0,60 KM/m3. Ministar Laketić tada je procijenio da su ispunjeni svi uvjeti za davanje koncesije te je proslijedio prijedlog Vladi Hercegovačko-neretvanske županije dopis u kojem traži njihov konačni blagoslov.

HP koncesija za kamenolom Bijela

To je očigledno uskoro i dobio jer je HP postao koncesionar na ovom području, a treba naglasiti kako je mostarska tvrtka za koncesiju dobila odreda sve potrebne dozvole: suglasnost Grada Mostara, rješenje o potvrđenim geološkim rezervama, urbanističku suglasnost i okolišnu dozvolu.

HP koncesija za kamenolom Bijela

Što sad nakon teškog ekocida i trajno narušenog ekosustava?

Koncesija Vlade Hercegovačko-neretvanske županije obvezala je koncesionara da u slučaju ovakvih katastrofa mora namiriti štetu, a u ovom slučaju to nije malo jer se radi o 836.516 metara kubnih.

"Koncesionar se obvezuje da će pri izvođenju rudarskih radova poduzeti mjere potrebne za zaštitu na radu, za zaštitu života i zdravlja građana kao i sigurnosti imovine, te da će prema glavnom rudarskom projektu izvršiti sanaciju zemljišta i rekultivaciju devastiranih površina nastalih uslijed rudarskih radova, kao i provesti mjere sigurnosti kako bi se trajno isključile opasnosti po život i zdravlje ljudi i imovine i mogući uzročnici zagađenja okoline, odnosno štete na objektima i okolini", stoji u izdanoj koncesiji.

Koncesija HP Investing kamenolom

Kamenolom Bijela

Je li HP minirao područje mimo čestice iz koncesije?

Ako je vjerovati novouređenom sustavu GIS kojeg uređuje Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, tvrtka HP Investing izašla je iz gabarita čestice koju su dobili u koncesiji pa se na satelitskim snimkama može vidjeti iskopavanje i eksploatiranje te put na području koji ne pripada označenom području. Unatoč dobivenim dozvolama, svi mogu vidjeti koliko se područje kamenoloma nalazi blizu rijeke.

HP Investing koncesija

Kamenolom je u prostorni plan Grada Mostara ucrtan 2012. godine kroz izmjene i dopune prostornog plana Grada Mostara, a tada je upravo i lokalitet 'Bijela' prenamijenjen iz šumskog zemljišta u kamenolom za eksploataciju.

HP koncesija kamenolom

Ako ucrtamo koordinate s koncesije, odnosno:

 TOČKA X Y
 A 4 816 130 6 484 827
 B 4 816 162 6 484 924
 C 4 815 929 6 485 012
 D 4 815 897 6 484 916

možemo vidjeti za koje je točno područje dobio dozvolu HP investing za eksploataciju kamena. Crveni križići označavaju granice zemljišta, a lako se može uočiti kako se prednja lijeva koordinata nalazi tik uz područje rijeke. Također, zanimljivo je da koncesijsko podružje pod križićima označava drukčiju lokaciju od one gore poviše koja je ucrtana u prostorni plana Grada Mostara prema Zavodu za prostorno uređenje.

Također, nadležne inspekcije bi svakako ovdje mogle imati pune ruke posla budući da se dijelovi kamenoloma, kao pristupne ceste i putevi do kamenoloma nalaze izvan koncesijske dozvole kao što se može vidjeti iza donjih koordinata na fotografiji.

HP koncesija kamenolom

Inspekcije na terenu

Kako saznajemo na lokalitetu Bijela u sjevernom dijelu Mostara na terenu su sve raspoložive inspekcije od županijskog ministarstva gospodarstva i ministarstva poljoprivrede i šumarstva, a u slučaj su se uključili Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije kao i federalna razina.

"Povodom incidenta koji se dogodio dana 6. 4. 2024. godine na lokalitetu Bijela kod Mostara, na kamenolomu „Bijela“, obavještavamo vas da Ministarstvo gospodarstva, putem nadležne županijske rudarske inspekcije, vrši ispitivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće. Informirani smo da i nadležne županijske inspekcije za okoliš i vodoprivredu, utvrđuju činjenično stanje, svaka u okviru svoje nadležnosti. Nakon što se utvrde sve okolnosti, Ministarstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o navedenom, te poduzeti sve zakonom propisane radnje i mjere", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Hercegvačko-neretvanske županije za hercegovina.info.

Struka zabrinuta

"Utjecat će jako na riblji i životinjski fond budući da je došlo do odrona velikog dijela brda i sad faktički imamo pregrađen dio, fizičku barijeru koja onemogućuje ribama da se kreću na tom području. Ovakvi kamenolomi se nikad ne bi trebali praviti u blizini rijeka i jezera, doslovno u koritu i to je jedan veliki problem. Ovo se više nikada ne može vratiti u prvobitno stanje. Može se sada kamen vaditi dizalicama i bagerima, kamionima iz jezera, ali ekosustav je trajno narušen i ne može se vratiti kako je bilo ranije. Ne govorim samo zbog riba nego i ostalih organizama koji tu obitavaju", istaknuo je za hercegovina.info Sanel Riđanović, profesor ekologije i zoologije na Univerzitetu Džemal Bijedić iz Mostara koji smatra da postoji velika opasnost od novih klizišta jer erozija tla nastaje uništenjem biljnog svijeta, odnosno korijenovog sustava koji drži tlo.

HP Investing smo kontaktirali i zanimalo nas je jesu li minirali kamenolom u Bijeloj prema propisima, je li HP Investing dužan nadoknaditi štetu uništenim vozilima, hoće li HP Investing raščistiti kamenje u rijeci te koliko su dužni isplatiti nastalu štetu prema koncesijskom ugovoru, no do pisanja teksta nismo dobili odgovor.

HP Investing infografika

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.