NEZAPAMĆENO U BiH Uhićen federalni premijer Fadil Novalić

Fikret Hodžić
Screenshot/N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić uhićeni su zbog afere s respiratorima.

Sva trojica su u četvrtak saslušana zbog kupnje 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 milijuna maraka u prostorijama SIPA-e u Srajevu.

Problematizirane su činjenice da je medicinske aparate nabavila poljoprivredna tvrtka, da nije jasno ko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, kako su se izdavale dozvole te kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je od preuzimanja predmeta izvršilo vještačenje respiratora, a u nalazu vještaka je utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Također, po naredbi Tužiteljstva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište tvrtke "Srebrena malina" u Vogošći.

Računi firme "Srebrena malina" su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendirala je 12.svibnja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je nastavio primati plaću.

Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke "Srebrna malina" Fikret Hodžić danas bi trebali biti predani Tužiteljstvu, a očekuje se prijedlog za pritvor.