NETKO BI MOGAO I U ZATVOR Sebija bila u Hrvatskoj, a 'magistrirala' na temu malformacija ratne djece u Sarajevu

Sebija Izetbegović
N1

Problem je to što prof. Sebija Izetbegović, prema nalazu inspekcije, nikada nije podigla diplomu magistra, a imala je četiri dosjea. Ovo je prije nekoliko dana rekao Rifat Škrijelj, rektor Sarajevskog univerziteta.

Kako je Škrijelj dalje pojasnio, jedan je dosje dok je studirala na Medicini, drugi kad je bila postdiplomac, kojeg nema, “neko ga je ukrao”, naveo je. Treći je kad se zaposlila na tom fakultetu i četvrti – akademski dosje.

"Na četiri mjesta morala je biti njena diploma magistra znanosti", istakao je Škrijelj za N1. A Sebija Izetbegović, kako stoji u matičnim knjigama Medicinskog fakulteta u Sarajevu, prijavila je magisterij u listopadu 1994. godine. No, Senat UNSA-e danas nema dokaz o diplomi magistranta, piše Avaz. 

Faksimil rješenja o osnivanju povjerenstva za ocjenu podobnosti kandidata potpisanog 10. listopada 1994. godine. Avaz. Kao i prethodno uvjerenje, i to rješenje o tome da se bez ikakvih dokaza priznaju ispiti iz Zagreba za Sebiju Izetbegović na Medicini u Sarajevu donio je tadašnji dekan ovog fakulteta Nedžad Mulabegović.

Zanimljivo je da se ime Mulabegovića veže za cijeli akademski put "profesorice" i supruge Bakira Izetbegovića, lidera SDA. Osim toga, u dokumentima koji su dostavljeni Senatu piše da je Sebija magistrirala o temi "Efekti ishrane trudnice na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu". 

Faksimil odluke o ocjeni magistarskog rada koju je donio Mulabegović 16. veljače 1998. godine. Indikativno je to da Sebija nije bila u Sarajevu za vrijeme rata. Bila je u Hrvatskoj i jedno vrijeme u Turskoj. Tek se kasnije, kada su okončane ratne aktivnosti, vratila u Sarajevo. I to baca sjenu na njezin akademski put.

Osim toga, rješenje kojim se formira povjerenstvo za ocjenu podobnosti kandidata i teme za izradu magistarskog rada potpisao je Mulabegović 10. listopada 1994. godine. U povjerenstvu su bili doktori Srećko Šimić, kao predsjednik, i Mulabegović i dr. Idriz Bukvić kao članovi.

Međutim, prema dokumentaciji Županijske inspekcije koja je dostavljena Tužilaštvu KS, stoji da je magistarski rad odbranjen u ožujku 1998. godine. No, ta uvjerenja o magisteriju nisu dostavljena Senatu.

Zanimljivo je i da je Mulabegović 24. prosinca 1997., tri godine nakon što je formirao komisiju za ocjenu podobnosti kandidata, donio i rješenje o ocjeni odbrane magistarskog rada Sebije, u istom sastavu: Šimić, Mulabegović i Bukvić. 

Ali, ono što je srž, u veljači naredne godine donosi odluku kojom se prihvaća referat o ocjeni magistarskog rada, ali se ne navodi za kada je tačno zakazana javna odbrana. Taj podatak je ostao nepopunjen.

Godinu kasnije, što potvrđuje dokumentacija koja je u posjedu "Avaza", tačnije 19. ožuka 1998., pojavljuje se i rukom napisano pitanje upućeno Sebiji Izetbegović, a koje je postavio doktor Bukvić. Ovo pitanje, osim nečitkog potpisa, nema služben pečat.

Isto se odnosi na upitnik mentoru Šimiću. Ni ovaj dokument, osim nečitkog potpisa, nema pečat, kao ni godinu i datum kada je sačinjen. 

Zato je pravo pitanje i za Tužiteljstvo SŽ, koje godinama o ovome vodi istragu, tko će sve i kada završiti u zatvoru zbog očitih nelogičnosti. Osim što su priloženi reciklažni papiri ispisani rukom o navodnim ispitima u Zagrebu, jasno je iz nove dokumentacije da mnogo toga ne štima u vezi s akademskim obrazovanjem Sebije Izetbegović.

Sebiji će sada, bez obzira na svoje odane članove s Medicine koje drži u šaci i kontrolira, biti veliki udar i novi Statut UNSA-e. Novi Zakon o visokom obrazovanju predviđa oduzimanje javne isprave za koju se ustanovi da je stečena na nezakonit i nelegalan način, što znači da bi Izetbegović uskoro mogla ostati bez akademskog zvanja.