NESTRPLJIVO NAS ČEKAJU "Nije pitanje hoće li, nego kad će BiH postati dio Europske unije"

NESTRPLJIVO NAS ČEKAJU "Nije pitanje hoće li, nego kad će BiH postati dio Europske unije"

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler izjavio je danas u Sarajevu da nije pitanje hoće li, već kada će zemlje zapadnog Balkana postati dio EU.

"Na otvaranju panel diskusije "Inicijativa, angažman, entuzijazam - Kroz građanski aktivizam ka jačanju demokracije u BiH i regionu", Sattler je rekao da je to jasna poruka jučerašnje posjete predsjedavajuće Europske komisije Ursule von der Leyen", piše Fena.

"U Bosni i Hercegovini i regiji postoji tradicija građanskog aktivizma i zato je važno uključiti te glasove u raspravu o budućnosti Evrope", naveo je Sattler. 

Predsjednica Udruženja "Oštra nula" iz Banje Luke Milica Pralica istakla je da je za dostizanje standarda EU neophodno da se građani počnu educirati o svojim građanskim pravima i što mogu učiniti po pitanju korupcije i nepotizma.

Aktivist pokreta "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović poručio je da ova regija ima ponuditi puno više od bujanja nacionalizma, a to je optimizam, nada i ustajanje protiv nepravde i problema budućnosti.

Panel diskusija je okupila predstavnike civilnog društva iz BiH i regije kako bi razmijenili najbolje prakse, ideje i izazove u oblasti građanskog angažiranja i istražili načine njegovog integriranja u proces donošenja javnih politika.