NESLAGANJA IDDEEA-e I MINISTARSTVA "Dobili su preko 3 milijuna KM, ali nisu kupili novu opremu nego video nadzor"

putovnica BiH

Na internet stranici Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) jutros je objavljeno priopćenje u kojem se govori o kvaru na informacijskoj opremi u njihovoj nadležnosti, a sve zbog nedovoljno sredstava i nemogućnosti nabavke nove opreme. Problem zbog kojeg bi građani morali duže čekati na neke dokumente, posebno osobne iskaznice, putne isprave i slično, Ministarstvo financija i trezora BiH je demantiralo, a  IDDEEA je ponovno obavijestila sve građane o informaciji da je nakon 18 sati neprekidnog rada kvar konačno riješen, uz ponovno naglašavanje na nedostatak proračuna.

Dobili novac, ali mu promijenili namjenu 

„U samom tekstu navodi se da od podnevnih sati 21. ožujka 2024. godine Agencija ima probleme sa informacijskom opremom, što je dovelo do otežanog rada sustava, zbog čega IDDEEA nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju usluga korisnicima. Kao razlog za nemogućnost pružanja usluga korisnicima, IDDEEA između ostalog, navodi nedostatak proračunskih sredstava za nabavu opreme. Ovom prilikom Ministarstvo financija i trezora BiH demantira navode IDDEEA-e, zbog činjenice da su odobrena sredstva ovom korisniku u 2022. godini za nabavu opreme iznosila 2.856.000,00 KM, ali su realizirana u procentu od samo 22 posto“, napisano je u priopćenju Ministarstva financija i trezora BiH.

Iz ministarstva postavljaju pitanje ako se ovome doda podatak da je IDDEEA koristila IPA sredstva za nabavu opreme u 2022. godini, zašto od svih raspoloživih sredstava nije nabavljena vitalna oprema, koja je sada u kvaru i zbog koje je ugroženo pružanje usluga građanima.

„Također, u proračunu 2023. godine sredstva planirana na nabavu opreme ovoj Agenciji iznosila su 3.061.000,00 KM. Međutim, IDDEEA je izvršila prestrukturiranje sredstava na druge pozicije i ponovo nije nabavila potrebnu telekomunikacijsku opremu, koja je sada u kvaru. Suprotno tome, krajem 2023. godine od prestrukturiranih sredstava je nabavljana oprema vezana za video nadzor, koja ima sličnu namjenu kao sustavi kontrole koji su godinu dana ranije nabavljeni putem IPA Fondova. Istovremeno, polovina planiranih proračunskih sredstava u 2023. godini ostalo je neutrošeno“, naglašavaju iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kako kažu, važno je napomenuti, da su za ovog proračunskog korisnika u prethodnom razdoblju bila planirana dostatna sredstva za obavljanje izvorne nadležnosti, ali da je nerijetko upravo tim sredstvima mijenjala namijenu.

„Zbog svega navedenog, želimo informirati javnost da iznos odobrenih sredstava IDDEEA-i u proračunima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacijskom opremom, te raspoloživa sredstva nisu razlog za nemogućnost pružanja usluga građanima“, zaključili su iz ovog ministarstva.

Kvar je otklonjen, iz IDDEEA-e ostaju pri istom mišljenju

U slično vrijeme objavljeno je i novo priopćenje IDDEEA-e u kojem kažu kako je kvar otklonjen konačno nakon 18 sati neprekidnog rada.

„Želimo vas obavijestiti da je informacijski sustav IDDEEA-e,  koji je u toku jučerašnjeg dana imao određene probleme, ponovno uspostavljen te sada u potpunosti funkcionirati bez problema. Pružanje usluga našim korisnicima kao i razmjena podataka prema svim nadležnim organima se danas odvija nesmetano. Nakon 18 sati neprekidnog rada na otklanjanju navedenih problema, tehnički tim IDDEEA BiH je uspostavio informacijski sustav Agencije da funkcionira u punom kapacitetu“, kazali su oni putem obavijesti.

Ipak, oni su i dalje ostali pri svojim riječima.

S obzirom na to da se radi o opremi koja je nabavljena 2012. godine, Agencija je više puta planirala nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realiziramo zbog nedostatka proračuna, što znači da nemamo adekvatan način da je zamijenimo iako se smatra zastarjelom“, istaknuli su oni.

Za kraj, rekli su da će se potruditi funkcionirati usprkos svim izazovima.

„Uprkos navedenim izazovima, zaposlenici Agencije uložili su dodatne napore da se situacija normalizira te još jednom možemo potvrditi da sada sustav funkcionira bez poteškoća“, zaključili su iz IDDEEA-e.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.