NEPRAVILNOSTI U DJELOVANJU Muslimani iz Ljubuškog prosvjeduju pred muftijstvom u Mostaru

Mostarsko muftijstvo

Dio muslimana iz Ljubuškog već duže vrijeme nezadovoljno je vodstvom MIZ Ljubuškog, a sutra su se odlučili nezadovoljstvo iskazati javno u Mostaru.

"Džematlije iz Ljubuskog dolaze na mirne prosvjede u Mostar pred muftijstvo 18. 10. 2023.godine u 11 sati, da bi ukazali na brojne nepravilnosti u djelovanju nelegalnog odbora MIZ Ljubuški", stoji u obavijesti Džematlija džemata Žabljak.

Tenzije u Ljubuškom prelile su se i na Mostar, džematlije su prozivale i pozivale muftiju Salema Dedovića da zaustavi represiju.

"Lokalni hodža, umjesto da pozove vjernike masovno u džamiju radi ibadeta i zajedničkih druženja, vazova i iftara u ovih devet predbajramskih dana posta, on se bavi postavljanjem uredjaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak. To on radi istim onim džematlijama koji su obnovili tri vjerska objekta u Ljubuškom vlastitim znojem i novčanim sredstvima. Ovim želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog ovog izvješća o šikaniranju vjernika u Ljubuškom", tvrdili su u lipnju ove godine.

"Nažalost, primijetili smo da mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je rezultiralo njihovom cjelodnevnom zatvorenošću i nedostatkom svakodnevnih namaza. Ovo je ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima. Stoga ovim putem javno pozivamo mostarskog muftiju, koji je već i usmeno i pismeno, upoznat s ovim nepravilnostima, kao što pozivam i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da otvore džamije na području Ljubuškog i omoguće slobodan pristup vjernicima u džamije... Vjernici imaju pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda i dnevnih namaza u svojim džamijama, kao što je to slučaj u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naročito u ovim mubarek danima pred Kurban bajram", stajalo je tada u priopćenju.

Prosvjed ispred mostarskog muftijstva održat će se sutra s početkom u 11 sati.