MUSLIMANI IZ LJUBUŠKOG OGORČENI "Hodža uhodi vjernike, na džematlije se šalje security. Mostarski muftija zna sve..."

Muslimani Ljubuški

Muslimani iz Ljubuškog obratili su nam se pismom ogorčeni najnovijim događanjima u njihovom gradu za što krive mostarskog muftiju Salema Dedovića i, kako tvrde, nelegalni izvršni odbor.

"U posljednje vrijeme, primijetili smo zabrinjavajući razvoj događaja u vezi s pristupom vjernika u džamije na području Ljubuškog. Izražavamo svoju duboku zabrinutost i želimo skrenuti pažnju na očigledna ograničenja koja su nametnuta vjernicima, a koja su u suprotnosti s duhom slobode vjeroispovijesti i prava na obavljanje vjerskih obreda. Sve su džamije zaključane i namazi se odrzavaju samo ako hodža dodje s ključem da otvori da se klanja. U džamijama se dugi niz godina ne klanja svih 5 dnevnih namaza", kažu.

"Nažalost, primijetili smo da mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je rezultiralo njihovom cjelodnevnom zatvorenošću i nedostatkom svakodnevnih namaza. Ovo je ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima. Stoga ovim putem javno pozivamo mostarskog muftiju, koji je već i usmeno i pismeno, upoznat s ovim nepravilnostima, kao što pozivam i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da otvore džamije na području Ljubuškog i omoguće slobodan pristup vjernicima u džamije... Vjernici imaju pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda i dnevnih namaza u svojim džamijama, kao što je to slučaj u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naročito u ovim mubarek danima pred Kurban bajram", nastavljaju

Pozivaju mostarsko muftijstvo i Salema Dedovića da se zaustavi represija pod njihovim pokroviteljstvom i da prestanu zvati policiju i security na džematlije.

"Lokalni hodža, umjesto da pozove vjernike masovno u džamiju radi ibadeta i zajedničkih druženja, vazova i iftara u ovih devet predbajramskih dana posta, on se bavi postavljanjem uredjaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak. To on radi istim onim džematlijama koji su obnovili tri vjerska objekta u Ljubuškom vlastitim znojem i novčanim sredstvima. Ovim želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog ovog izvješća o šikaniranju vjernika u Ljubuškom", tvrde.

Sadržaj se učitava...

"Vjera je duboko osobna stvar, a sloboda vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava. Slobodan pristup džamijama i obavljanje svih namaza je ključno za očuvanje duhovnog i kulturnog identiteta, posebno u malim sredinama kakav je naš Ljubuški... Pozivamo mostarsko muftijstvo i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da preispitaju svoje odluke, otvore džamije za vjernike i omoguće slobodno vršenje vjerskih obreda. Vjerujemo da će muftija mostarski konačno priznati važnost ovog pitanja i djelovati u skladu s načelima vjerske slobode, jednakosti i tolerancije. Kroz dijalog i zajedničko poštovanje, možemo izgraditi harmonično društvo u kojem su vjerska prava svih građana zajamčena", zaključuju u svom pismu.