FOTO  Nepokretni Jozo okupio je prijatelje kako bi zajedno hodočastili od Livna do Međugorja

Hodočašće Livno - Međugorje
Hercegovina.info

Grupa prijatelja, točnije njih šest, prilikom uobičajenog druženja na prijedlog jednog od njih odlučili su se krenuti na put hodočašća u Međugorje iz sela Podhum, Mišin i Golijevo, koji se nalaze u okolici Livna. Tog trenutka Josip Magić (41), Jozo Klišanin (32), Delfa Klišanin (29), Andrea Miloloža (25), Pave Pavlinović (24) i Jelena Roguljić (24) započinju svoj plan kada bi bilo najbolje vrijeme za krenuti na taj put koji će ispuniti i povezati njihova srca, a odluka pada na datum 5. lipanj, nakon kojeg se baš danas mogu pohvaliti da su ispunili svoj cilj.

Hodočašće Livno - Međugorje

Cijela priča dobiva još ljepši ton nakon saznavanja činjenice da je Jozo Klišanin, 32-godišnji mladić čija je ovo i bila ideja, nepokretan već devet godina, točnije, od prometne nesreće koja će, ispostavit će se, vezati ga za kolica. Ipak, da je život nešto najvrijednije, a vjera nešto od čega se život sastoji, govori podatak da je Jozina želja naposljetku ispunjena, a nakon tri dana, zajedno sa svojim prijateljima je stigao u Međugorje.

„Već devet godina od kako se dogodila moja prometna nesreća planiram ići na hodošašće u Međugorje. Ekipa za ovo hodočašće se oformila prije 3-4 mjeseca, kad smo sjeli i dogovorili se. Ljudi iz našeg kraja svake godine idu na razna hodočsšća, pa tako i članovi naših obitelji i mi smo se onda ove godine prvi put odlučili uputiti baš u Međugorje. Pave je išao 7-8 puta već, tako da nam je on vođa puta“, rekao je raspoloženo Jozo Klišanin za Hercegovina.info.

Hodočašće Livno - Međugorje

Put je prošao, suglasna je cijela ekipa, relativno jako dobro.

„Bilo je nekoliko žuljeva te malih grčeva u nogama u ekipi, zahtjevan je put, ali ne tolilo koliko smo očekivali. Na hodočašće smo krenuli 5. lipnja u 5 ujutru i kako smo isplanirali hodočašće tri dana, tako smo i stigli 7. lipnja. Najzahtjevniji dio puta nam je bilo u drugom danu, relacija od Posušja do Ljubuškog. Blagi znaci umora su bili prisutni, ali uz međusobnu pomoć i razumijevanje, snagu koju posjedujemo pretvorili smo u snagu koja nadmašuje sve fizičke ograničenosti“, istaknuo je Klišanin.

Hodočašće Livno - Međugorje

Od samog početka vjerovali su u uspjeh dolaska do svog zacrtanog cilja.

„Uz čvrstu vjeru i naše zajedništvo svladali smo sve prepreke i stigli do cilja. Osjećaj je neopisiv, miješa se radost, blagostanje, iscrpljenost, umor… jednostavno baš jedan 'mix' emocija koje se zapravo riječima ne mogu ni opisati. Bio je važan korak, jer želimo prvenstveno dokazati sebi te motivirati druge da uz čvrstu vjeru u Boga i u sebe samoga, svaki san je ostvariv“, objasnio je Klišanin za naš portal.

Svi oni su se na ovo hodočašće uputili po prvi put, svi osim Pave Pavlinovića. On je išao čak osam puta na ovaj put.

„Reakcije su bile jako pozitivne. Imali smo podršku prvenstveno naših obitelji te prijatelja, ali i cijele okoline. Stizale su poruke i pozivi podrške cijelim putem. Predivne reakcije uistinu“, izjavio je zadovoljno Klišanin.

Hodočašće Livno - Međugorje

Kako kaže, kada su se odlučili na ovo, bili su spremni na svaku situaciju i moguću prepreku.

„Za mene, ovo hodočašće znači mnogo više od same fizičke udaljenosti koju sam prešao. Osjećam se osnaženo i inspirirano da nastavim borbu za svoje ciljeve i snove. Ovo iskustvo me naučilo da granice postoje samo u našim mislima i da ih možemo premostiti ako vjerujemo u sebe i imamo ljude koji vjeruju u nas“, zaključio je Klišanin.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.