Neophodno je formiranje hrvatskog kanala u BiH

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Ivo Miro Jović smatra da ne treba ništa poduzimati protiv navedenog političkog magazina i da je "dobro da nastave sa takvim projektom i politikom".

"Takav projekt i politika koja se provodi rezultirat će onom što žele, a to je rušenje BiH", rekao je Jović Srni, reagirajući na prilog o Hrvatskoj zajednici "Herceg Bosna", koji je sinoć objavljen u političkom magazinu "60 minuta".


U HDZ-u 1990 ističu da je ovaj politički magazin neprofesionalan i apsolutno štetan po odnose u BiH.

Glasnogovornik HDZ 1990 Veso Vegar rekao je Srni da se navedenim magazinom moraju, prije svega, pozabaviti federalne institucije, odnosno Parlament Federacije BiH, koji je osnivač Federalne televizije.

"Nema sumnje da je u ratu bilo zločina za koje oni koji su ih počinili moraju odgovarati, ali je nedopustivo proglašavati kriminalcima i zločincima sve koji su bili na funkcijama u vrijeme ''Herceg Bosne''. Po tome ispada da su svi oni koji su bili u HVO-u ili Vojsci Republike Srpske neprijatelji, zločinci i pripadnici paravojnih formacija, pa se onda s pravom može postaviti pitanje što je to danas BiH", dodao je Vegar.

On je podsjetio da je lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić ranije podnio prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog priloga u kojem su hrvatski zvaničnici stavljeni u kontekst fašizma.

Predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH Mile Lasić ocijenio je za Srnu da bi za BiH i odnose u zemlji najbolje bilo da ova politička emisija uopće ne postoji, te za sutra u Mostaru najavio tribinu na kojoj će biti riječi o položaju Hrvata u BiH i utjecaju medija na ukupne odnose u zemlji.

Direktor Hrvatskog radija "Herceg-Bosne" Željko Raguž ocijenio je da magazin "60 minuta" medijski manipuliše javnošću.

"Takve manipulacije, prije svega, odgovaraju međunarodnoj zajednici u BiH. Medijskim manipulacijama se realizira nekoliko značajnih planova međunarodne zajednice u BiH, među kojima je da se ne dopusti izgradnja institucija BiH bez ritma koji su oni nametnuli, slabljene Srpske i sprečavanje hrvatskih zahtjeva za ravnopravnošću", rekao je Raguž Srni.

On je naglasio da se više godina bošnjačka javnost zabavljala medijskim manipulacijama Federalne televizije, ali da sada to predstavlja problem i bošnjačkim strankama koje su "došle na red".

Predsjednik Udruženja dobrovoljaca HVO-a "Herceg - Bosna" Nikica Tomić naglasio je da je prilog navedenog magazina nastavak nepoštivanja Hrvata u BiH i njihove izborne volje.

"To nije dobro za BiH i odnose u zemlji. Hrvati odavno ne gledaju tu emisiju, jer znaju da će netko od relevantnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH biti oblaćen", rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, neophodno je formiranje hrvatskog kanala u BiH, po uzoru na Radio-televiziju Republike Srpske, jer više ne postoji mogućnost demantiranja laži i insinuacija koje, putem ovog magazina, proizvodi Federalna televizija.

Politički magazin Federalne televizije "60 minuta" sinoć je objavio prilog o Hrvatskoj zajednici "Herceg - Bosna", u kojem su nekadašnji, ali i aktualni predstavnici hrvatskog naroda u BiH okarakterizirani kao kriminalci i zločinci.

(Srna)