NEOBIČNA SVJETLOSNA FORMACIJA IZNAD HERCEGOVINE Nisu izvanzemaljci nego Muskovi sateliti

Elon musk starlink

Novi set neobičnih svjetala opet se danas mogao vidjeti iznad Hercegovine. 

Čitatelj portala Hercegovina.info šalje fotografije i video snimljene iz Stubice, općina Ljubuški.

Elon musk starlink

Ovi redovi pravilnih nebeskih svjetala u vremenu kad su se pojavili, 2021. godine izazvali su strah i čuđenje građana, kao i špekulacije je li riječ o nekim izvanzemaljskim tehnologijama.

Elon musk starlink

Ipak, s vremenom je došlo i racionalno objašnjenje, naime, ove neobične svjetlosne formacije su sateliti tvrtke SpaceX Elona Muska, koji su bili u niskoj orbiti kako bi pružili brzi satelitski internet putem Starlink sustava. Ovi sateliti su u orbiti na relativno niskoj visini te su stoga vidljivi golim okom. Prvo pokretanje 143 SpaceX satelita dogodilo se 24. siječnja 2021. godine.

Elon musk starlink

Jučer je iz Kalifornije SpaceX lansirao još jednu grupu Starlink internetskih satelita. Raketa Falcon 9 s 22 Starlink satelita poletjela je s baze Vandenberg Space Force Base u Kaliforniji u 3:03 ujutro po istočnoameričkom vremenu. Prva faza rakete Falcon 9 se vratila na Zemlju za vertikalno slijetanje oko 8,5 minuta nakon lansiranja, sletjevši na dron brod "Of Course I Still Love You" u Tihom oceanu.

Ovo je bio 13. lansiranje i slijetanje za ovaj posebni pojačivač, a 22 Starlink satelita su raspoređena u nisku Zemljinu orbitu oko 62,5 minuta nakon lansiranja. Lansiranje je bilo 91. orbitalna misija SpaceX-a u 2023. godini, čime je tvrtka proširila svoj rekord u jednoj godini.

Na službenoj stranici Starlinka možete vidjeti i kada se očekuje prelet iznad vašeg grada i koliko će svjetla biti vidljiva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.