NEMOJTE PROPUSTITI Evo tko sve u Federaciji može dobiti 300-600 maraka jednokratne pomoći

Pomoć građanima

Europska unija dodjeljuje 64,5 milijuna maraka pomoći građanima Bosne i Hercegovine kako bi ublažili negativne socio-ekonomske utjecaje globalne energetske krize čije posljedice najbolje osjete oni s najtanjim novčanicima.

Svrha Programa mjera podrške je ublažavanje negativnih posljedica globalne ekonomske krize, koje su izazvale poskupljenja energenata u grijnoj sezoni 2022/2023. godina, te dodatno opteretile kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Tko sve može ostvariti pravo na jednokratnu pomoć?

a) Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

b) Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31. 5. 2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

c) Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

d) Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543,00 KM).

Energetska pomoć - Tekst javnog poziva by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Što je sve potrebno od dokumentacije?

a) Čitko popunjen i potpisan Prijavni obrazac koji je sastavni dio ovoga poziva. Predmetni Prijavni obrazac će se u elektronskoj formi besplatno moći preuzeti s web stranice Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (www.fmrsp.gov.ba u rubrici pod nazivom “Javni konkursi”) ili u printanoj formi u prostorijama općinskih ili gradskih organa uprave. Sastavni dio Prijavnog obrasca predstavlja i izjava podnositelja prijave u kojoj pod punom, moralnom, kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da niti on niti ostali članovi zajedničkog domaćinstva/kućanstva nisu aplicirali niti će aplicirati za korištenje sredstava po osnovu Javnog poziva raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine kroz koji se dodjeljuju sredstva za podršku mjerama energetske efikasnosti stambenih objekata.

b) CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog domaćinstva/kućanstva iz kojih će se moći utvrditi činjenice u pogledu državljanstva i prebivališta.

c) Izjavu o broju članova zajedničkog domaćinstva/kućanstva (kućna lista) koja treba biti ovjerena od strane općinskog ili gradskog organa uprave.

d) Dokaz o otvorenom bankovnom računu iz kojega se vidi vlasništvo nad računom kao i broj računa (kopija).

Ispod skinite obrazac koji se traži pod točkom a):

Energetska Pomoć - Prijavni obrazac by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Ono što nije planirano u vidu ove jednokratne pomoći jest efikasno zaprimanje prijava, pa su u mnogim gradovima Federacije već primjetni redovi ljudi koji čekaju da predaju svu potrebnu dokumentaciju.

Veliki redovi su razumljivi, ali iz ministarstva poručuju da ima sasvim dovoljno vremena za prijavu na javni poziv koji je otvoren do 10. studenog. Također, broj domaćinstava nije ograničen, svi koji se prijave, a ispunjavaju uvjete – bit će prihvaćeni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.