VIDEO  Redovi za potvrdu o prebivalištu zbog jednokratne pomoći energetski siromašnim kućanstvima

Redovi za CIPS potrebu o prebivalištu zbog jednokratne pomoći
Federalna

Gužve ispred općina i policijskih uprava bilježe se nakon što je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku objavilo javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

Projektom Europske unije je planirano 64,5 milijuna maraka za ugrožene kategorije.

Međutim, ono što nije planirano jeste efikasno zaprimanje prijava, pa su u mnogim gradovima Federacije već primjetni redovi ljudi koji čekaju da predaju svu potrebnu dokumentaciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A gužve u šalterskim salama, kod nas, nažalost nisu novost. Potrebno se naoružati strpljenjem jer da bi građani dobili sve potrebne dokumente, ponekad je potrebno i više od jednog dana.

Inače, pravo na pomoć imaju domaćinstva u kojima žive umirovljenici s minimalnom ili zagarantiranom mirovinom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječjeg doplatka i jednoroditeljske obitelji u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

"Ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednoj osnovi. Ako u jednom domaćinstvu žive umirovljenik i netko tko prima dječji dodatak, oni će izabrati koju vrstu pomoći će dobiti. Kategorija umirovljenika će dobiti pomoć u iznosu do 300 maraka, ostale tri kategorije do 600 maraka, u ovisnosti od ukupnog broja domaćinstava koja će ostvariti pravo na ovu pomoć“, objašnjava ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić (NiP).

Veliki redovi su razumljivi, ali iz ministarstva poručuju da ima sasvim dovoljno vremena za prijavu na javni poziv koji je otvoren do 10. studenog. Također, broj domaćinstava nije ograničen, svi koji se prijave, a ispunjavaju uvjete – bit će prihvaćeni.

"Ja bih iskoristio priliku pa da malo i građane pozovem – ne moramo svi prvi dan navaliti. Poziv je otvoren do 10. studenog. Bit će dovoljno vremena da se prijave podnesu. Ovo govorim i zbog jedinica lokalne samouprave – ako zagušimo već u startu sistem, imat ćemo problem“, ističe Miroslav Jurišić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH, javlja Federalna TV.

Uz prijavu je još potrebno predati CIPS-ove prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu.

Korisnici mirovina koji mirovine primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke. Dakle, ukoliko vam za CIPS-ovu prijavnicu treba jedan dan da je dobijete, i još nekoliko dana za ostale dokumente - sudeći prema već postojećim gužvama - vremena baš i nema.