NEMA ZAKONSKIH OGRANIČENJA Brojni bh. ministri u sedmom desetljeću života, neki i u osmom

Milorad Dodik
Ilustracija

Građani BiH navikli su na dugovječne političare koji se nalaze na odgovornim funkcijama u društvu. Neki od njih na vodećim i vladajućim mjestima nalaze se godinama, ali i u godinama, napunili su onih 65 umirovljeničkih. 

Domaće izborno zakonodavstvo, pojašnjavaju nam u SIP-u, ne tretira broj godina, nego za određene funkcije broj uzastopnih mandata.

"Izborni zakon ne tretira to pitanje i prema njemu ne postoje nikakva ograničenja kada su u pitanju godine izabranih dužnosnika. Ograničenja postoje jedino za članove Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a koji mogu biti dva uzastopna mandata" , izjavila je za Hercegovina.info glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić.

Tako u BiH ministar možete biti praktički "do stote". Ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi HNŽ-a Suad Hasandedić 24. listopada ući će u 71. godinu života. Još prije pet godina Hasandedić se trebao pridružiti brojnim mostarskim umirovljenicima, no on se očito osjeća još uvijek mladim i sposobnim za obavljanje ministarske funkcije.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković samo je tri godine mlađa od Hasandedića. I baš kada je trebala u mirovinu s navršenih 65 godina, Turković je 2019. godine dobila jednu od najodgovornijih funkcija u državi. Do kada će ju obnašati to nam ostaje za vidjeti.

Ministar financija i trezora u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda u svibnju je napunio 65. godina. On je ministar financija postao još daleke 2007. godine i tu je dužnost obnašao tri godine. Nakon toga je godinu dana bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da bi od 2012. do 2015. godine bio Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 2015. godine postao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora.

Što se tiče Predsjedništva BiH, ograničenja postoje u smislu da izabrani kandidat svoju dužnost može obnašati dva uzastopna mandata, no nakon pauze ponovno se mogu kandidirati za istu fotelju. Baš poput Željka Komšića koji je član Predsjedništva bio od 2004. do 2012. godine, a ponovno je izabran prije tri godine. Najavio je Komšić za iduću godinu i novu kandidaturu, ipak mu je tek 57 i još uvijek je mlad.

No, zato je u mirovinu vrijeme drugom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. On je 28. lipnja napunio 65. godina. U mirovinu bi mogao i Komšićev prethodnik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je nešto manje od dva mjeseca mlađi od Bakira Izetbegovića te je ovo ljeto proslavio 65-tu. U dva navrata Čović je bio izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, a hoće li krenuti po treći mandat ostaje nam za vidjeti.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik tri godine je mlađi od Čovića i Izetbegovića. U tri navrata je bio predsjednik Vlade Republike Srpske, a u dva Predsjednik istog entiteta. Tek su mu 62. godine.

Političari u BiH drže se one stare kako su godine samo broj, a u mirovinu mogu kada požele.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.