VLADA FBiH DALA SUGLASNOST Niče još šest solarnih elektrana u Pologu kod Mostara

solari

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije i dala prethodne suglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponskih elektrana “Liwno 1”, “Liwno 2”, “Liwno 3”, “Liwno 4”, “Liwno 5” i “Liwno 6”, instalirane nazivne snage 4,5 MW, odobrene snage priključenja 4,5 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 8,221 GWh, koja se planira graditi na lokalitetu Polog, na području Mostara.

Svaka će imati po 7.776 modula

U informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, između ostalog, navedeno je da je kod izgradnje svake fotonaponske elektrane predviđeno postavljanje po 7.776 modula pojedinačne snage 700 Wp, što bi značilo ukupnu instalaciju 5.443,2 kWp. Također je navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana ”Liwno” biti od općeg značaja kako za lokalnu, tako i za regionalnu zajednicu.

Pored prihoda, ostvarilo bi se i smanjenje emisije CO2 u iznosu većem od 3.5T u odnosu na elektrane koje za proizvodnju električne energije koriste kruta goriva. Također, ovim konceptom bi se ostvarile i uštede na emisijama polutanata SO2, NOx i čvrstih čestica.

U informaciji se navodi da je razvoj projekta ove vrste i veličine od kapitalne važnosti za Grad Mostar, prioćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Gradi ih tvrtka Pozitron

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i gospodarsko društvo Pozitron Mostar zaključili su u srpnju 2023. Ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana Liwno 1, Liwno 2, Liwno 3, Liwno 4, Liwno 5 i Liwno 6, instalirane snage 6x4.500 kW, na lokalitetu Polog u Mostaru.
Koncesionar je obvezan obavljati koncesijsku djelatnost na način i pod uvjetima propisanim svim zakonskim propisima koji reguliraju oblast električne energije i izgradnje elektroenergetskih postrojenja ove vrste. Zakonski propisi i standardi koji reguliraju pitanja gradnje, zaštite okoliša, vodoprivrede i zaštite na radu, su također obvezujući za Koncesionara.

Jednokratnu koncesijsku naknadu za fotonaponske elektrane u ukupnom iznosu 72.265 KM Koncesionar je obvezan platiti tako što će prvu ratu koja iznosi 14.665 KM platiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ovog Ugovora a preostalih 6 rata u visini od po 9.600 KM.

Vlasnici Pozitrona su Ivica Brekalo, Petar Marić i Marko Petrović.

Ugovor o koncesiji možete pogledati OVDJE.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.