NE BI O SDA Za Komšića nestanak milijuna "neželjena situacija" i hvatanje "na krivoj nozi"

Željko Komšić, Papa Franjo, komšić, samoizolacija, Željko Komšić, Sarajevo, SDP, DF i SDA, Željko Komšić političar, respiratori, Dom naroda Parlamenta BiH, Željko Komšić, Željko Komšić
Fena

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nije se puno oglašavao o aferi respiratori, u koju su uključeni visoki dužnosnici SDA. Ni u današnjem intervjuu za Fenu nije istu okarakterizirao kao kriminal, nego "neželjenu situaciju". 

Komšić je danas Feni potvrdio da je u fazi priprema prijedloga izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, koji mora biti usaglašen sa europskim standardima, kako se neželjene situacije, poput slučaja nabavke respiratora, ne bi događale.

U intervjuu za Fenu Komšić je naglasio da je Zakon o javnim nabavkama prije svega potrebno izmijeniti u dijelu koji se tiče izuzeća u javnim nabavkama.

Govoreći o, kako su je mediji nazvali, aferi "respiratori", Komšić je napomenuo da u tom smislu postoje dvije važne stvari od kojih je prva da pravosudne institucije moraju procesuirati odgovorne i utvrditi njihovu odgovornost, a kao drugo kazao je da pravosudne institucije moraju biti slobodne od političkog utjecaja.

"Je li sad to tako, imamo li ovdje tu situaciju? Rekao bih ne, imamo buku i galamu s dvije strane, a da pri tome građani još uvijek ne znaju istinu o svemu tome. Uhićuje li se ovdje nekoh jer je nešto netransparentno uradio ili je neko nekog u tome smislu uhvatio na krivoj nozi, to ćemo vidjeti, ali puno bolje bi bilo da imamo više povjerenja u pravosuđe", kazao je, između ostalog, Komšić u intervjuu za Fenu.

I dok o očitom kriminalu govori kao o neželjenoj situaciji, o misi za žrtve Bleiburga se jasno oglasio, nakon čega je više tisuća antifašista u Sarajevu izašlo na ulice. Za paradu ulicama, plesanje kola i očito kršenje odredbi nadležnog stožera nikad nisu kažnjeni.