NASTAVLJENO SUĐENJE Fadil stiže sat ranije da izbjegne novinare

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević. Federalni premijer Fadil Novalić, koji nastoji izbjeći medijske ekipe pa dolazi na ročišta i sat ranije, danas to nije uspio, ali je brzim korakom ušao u prostor državnog suda, piše Klix.

Suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak opušteno je u društvu odvjetnice došetao do kapije Suda BiH, kao i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, koji se ipak blago iznervirao jer su ga dočekala zaključana vrata. Zadnja je stigla ministrica financija FBiH Jelka Milićevič.

Na prošlom ročištu svjedočila je federalna proračunska inspektorica Jelena Znahor, koja je odgovarala na pitanja u vezi s inspekcijskim nadzorom u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) iz studenog 2020. godine.

Znahor je u tom razdoblju s kolegicom na terenu utvrđivala sve okolnosti u vezi s ponudama, prebacivanjem proračunskih sredstava i realizacijom ugovora između FUCZ-a i ''Srebrene maline".

Je li Hodžić novac za respiratore dobio i prije potpisivanja ugovora s FUCZ-om


Ona je najprije govorila o tome kako su neke ponude bile nejasne, da nije imala ni dovoljno podataka kada je riječ o određenim ponudama i da joj kroz taj nadzor nije bilo jasno zašto je ''Srebrena malina'' bila najbolji ponuđač.

Zanimljivo je bilo u nastavku, kada je braniteljica Fahrudina Solaka, odvjetnica Marsela Bajramović, unakrsno ispitivala Znahor, gdje su pokušali pobiti tvrdnje koje se odnose na prebacivanje novca ''Srebrenoj malini'' 2020. godine, dan prije nego što će biti potpisan ugovor s ovom tvrtkom (2. travnja), dok Solakova odbrana tvrdi da je novac prebačen nakon sklopljenog ugovora (3. travnja).

Vještakinja na suđenju za respiratore: "Srebrenoj malini" ostalo više od 730.000 KM

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor tvrtke "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.