NASTAVAK SUĐENJA ZA RESPIRATORE "Ne mogu se sjetiti što je pričano na kavi, što na sjednicama"

Respiratori
Fena

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 maraka trebalo bi biti nastavljeno danas pred Sudom BiH.

"Na jučerašnjem ročištu je svjedočio direktor Federalne direkcije robnih rezervi i član Štaba civilne zaštite FBiH Tončo Bavrka, koji je tijekom saslušanja promijenio iskaz u odnosu na raniju izjavu Tužilaštvu BiH", javlja Avaz.

Bavrka, koji je govorio o načinu na koji je funkcionirao Stožer na početku pandemije, jučer je rekao da je na sjednici 1. aprila prošle godine donesena odluka o izdvajanju pet, a potom sedam milijuna maraka za nabavku zaštitne opreme. On kaže da tada nije točno  precizirano o kakvoj opremi je riječ, jer je to prepušteno stručnjacima iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH. O prvim problemima s nabavkom 100 spornih respiratora iz Kine, Bavrka je jučer rekao da je saznao oko 20. travnja, kada je dio njih dopremljen u Sarajevo.

To je kontradiktorno s njegovom izjavom danom u rujnu prošle godine u Tužiteljstvu BiH, kada je rekao da ih je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak o problemima s isporukom informirao na jednoj od sjednica održanih prije nego što je prvi kontigent respiratora stigao u Sarajevo.

Bavrka nije mogao precizno odgovoriti na brojna pitanja, jer se "nije mogao sjetiti što je pričano na kavi, što na sjednicama, što je bilo prije, a što poslije isporuke respiratora".

Nastavak suđenja zakazano je za danas u 13 sati.