NASTAVAK AKCIJE 'META' Mostarac uhićen zbog odavanja službene tajne

Federalna uprava policije FUP službenik
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije su u proteklom razdoblju, pod nadzorom i u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom Zeničko-dobojske županije, u okviru operativne akcije kodnog naziva "META" poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na uhićenja i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela:

"Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge" iz člana 239. Kaznenog zakona Federacije BiH, "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Kaznenog zakona Federacije BiH, " Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Kaznenog zakona Federacije BiH, "Krivotvorenje isprave" iz člana 373. kaznenog zakona Federacije BiH, "Odavanje službene tajne" iz člana 388. Kaznenog zakona Federacije BiH, i kaznenog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja Zeničko-dobojske županije, priopćeno je danas poslijepodne iz MUP-a ZDŽ.

U nastavku ove policijske akcije, danas, 10.05.2022. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 39 lokacija na području gradova Zenica, Visoko, Mostar i Široki Brijeg. Današnje aktivnosti su nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva "META", koju provodi Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije i u okviru koje su u proteklom razdoblju, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga.

Aktivnosti u okviru akcije "META" se poduzimaju u suradnji i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi se provode u suradnji s policijskim timovima Federalne uprave policije uz tehničku podršku službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i uhićenja osoba koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih kaznenih djela.

Nadalje, tijekom provođenja operativne akcije "META", dokumentirani su i dostavljena izvješća Tužiteljstva protiv osoba, koja su meta današnjih aktivnosti a koja se sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od mjeseca lipnja 2020. godine do mjeseca svibnja 2022. godine, na području Zeničko-dobojske županije, i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljale, prometovale i vršile prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima, a radi se o osobama:

K.E., rođen 1984. godine, iz Visokog, T.A.., rođen 1987. godine, iz Visokog, S.M., rođen 1992. godine, iz Visokog, S.I., rođen 1996. godine, iz Visokog, S.M., rođen 1992. godine, iz Visokog, L.M.., rođena 1994. godine, iz Visokog, I.S., rođen 1979. godine, iz Visokog, A.B., rođen 1996. godine, iz Visokog, Š.I., rođen 1987. godine, iz Visokog, C.F., rođen 1988. godine iz Visokog, S.E., rođen 1998. godine, iz Visokog, , Z.E., rođen 1993. godine, iz Visokog, J.H. rođen 1982. godine iz Visokog, K.M., rođen 1988. godine , iz Visokog, B.M., rođen 1990. godine, iz Visokog, S.Z.rođen 1995. godine, iz Visokog te Š.M., rođen 1987. godine iz Zenice i G.R., rođen 1986. godine, iz Zenice. Nadalje, lica K.B. rođen 1988. godine, iz Visokog i S.E., rođen 1988. godine, iz Visokog su kriminalistički obrađeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge" iz člana 239.KZ FBIH

Osobe D.S. rođen 1979. godine iz Visokog, S.A., rođen 1984. godine, iz Visokog i Č.E., rođen 2001. godine, iz Visokog su kriminalistički ispitani zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznenih djela "Proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Kaznenog zakona Federacije BiH, "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Kaznenog zakona Federacije BiH i "Krivotvorenje isprave" iz člana 373. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Osba B.D., rođen 1978. godine iz Mostara se sumnjiči da je počinio kazneno djelo "Odavanja službene tajne" iz člana 388. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Oosba K.A., rođen 1987. godine iz Visokog a koji se sumnjiči da je počinio kazneno djelo "Proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge" iz člana 238. Kaznenog zakona Federacije BiH se nalazi u određenom istražnom pritvoru iz prethodnog razdoblja, te će isti biti naknadno ispitan.

Za osobama: S.A. rođen 1990. godine iz Visokog, S.N., rođen 1996. godine iz Visokog, R.S., rođen 1996.godine, iz Zenice i A.S., rođen 1986. godine iz Zenice je raspisana operativna potraga i za istima se intenzivno traga.

U tijeku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca, oružja i municije, te digitalnih vaga i opreme koja se koristi za pakiranje opojne droge te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja nakon čega će biti korišteni u dokaznom postupku.