NAREDBA TUŽITELJSTVA Bakir Izetbegović mora u SIPA-u, evo tko će još dobiti poziv

Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je naredbu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za saslušanjem Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, te Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije, potvrdio je za Radio Slobodna Europa, direktor SIPA-e, Darko Ćulum.

Bit će saslušan i Reuf Bajrović, bivši političar i potpredsjednik Američko-europske inicijative.

Izetbegović, Suljagić i Bajrović bit će saslušani narednih dana zbog, kako je rekao Ćulum, "raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje na jednom predizbornom skupu prije dvije godine".

Ćulum dodaje da će biti saslušani na osnovu kaznene prijave koja je ranije podnesena protiv njih.

Kaznenim zakonom BiH zabranjuje se javno poticanje nasilja i mržnje prema grupi ili pojedincu na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, nacionalne pripadnosti.

U BiH je tijekom 2020. godine zabilježeno 119 incidenata koji su motivirani predrasudama prema nekoj vjerskoj i etničkoj skupini, jeziku, rasi ili seksualnoj orijentaciji, podaci su Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

Za kazneno djelo izazivanja i raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima u Bosni i Hercegovini, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.