NAPETO U SARAJEVU Katolički tjednik i svećenici u Napretku protiv HDZ-ova Čiče, a ide i protukandidatura

Nikola Čiča Trebević HKD Napredak

Ne stišava se buka oko prodaje Napretkova doma na Trebeviću koji HKD Napredak prodaje za 1,7 milijuna maraka, premda je imao ponudu na 2 milijuna maraka, a sam dom vrijedi 4 milijuna maraka. Osim što prodaje strateški važan dom za Napredak, sadašnji predsjednik Nikola Čiča, koji je na računu zatekao milijune maraka u 2022. napravio je 400 tisuća maraka gubitka. 

Napredak, kao kulturno i hrvatsko društvo sve dublje tone. Dugogodišnji član Napretka i središnje uprave Franjo Bratić na sutrašnjoj sjednici Skupštine tražiti će podršku za kandidaturu na mjesto predsjednika.

Neki su stajališta da bi na čelo Napretka trebao ponovno doći svećenik, a nagovarali su i bivšeg predsjednika Franju Topića da se ponovno kandidira.

Međutim, on odbija biti kandidat jer se sam povukao s mjesta predsjednika 2019. ali je svakako znakovito da od 3 svećenika u Središnjim tijelima nijedan ne podržava sadašnjeg predsjednika Nikolu Čiču.

O tome je već javno govorio vlč. Luka Brković koji je od obnove na različitim funkcijama u Napretku. Bio je 1991. prvi predsjednik zeničke podružnica, a danas je predsjednik Stegovnog suda i ne podržava Čiču. Fra Mirko Filipović je već tri mandata član SU i godinama je predsjednik derventske podružnice i povjerenik je za Posavinu i ne podržava Čiču. I prof. Franjo Topić među onima je koji ne podržavaju ovakav rad Napretka niti aktualnog predsjednika. I portal Vrhbosanske nadbiskupije Nedjelja.ba, te Katolički tjednik danima pišu članke o mutnim radnjama oko prodaje Napretkova doma Trebević, o čemu danas kolumnu piše don Josip Vajdner.
 
Franjo Bratić koji će sutra istaknuti kandidaturu smatra, a tako u kandidaturi i navodi „da tu odgovornu i važnu dužnost mogu puno bolje, poštenije, otvorenije, korektnije obavljati nego Nikola Čiča. Potrebna mi je vaša potpora jer ju nisam dobio od Središnje uprave HKD-a Napredak pošto sam upozoravao na nezakonit rad predsjednika, krivotvorenje dokumenata Središnje uprave i zadnje zbog prodaje našeg objekta na Trebeviću, čime je Napredak oštećen za najmanje 300.000 km o čemu sam podnio i prijavu Stegovnom sudu i Nadzornom odboru. Potrebna mi je Vaša potpora jer bi na taj način pokazali da smo demokratsko društvo i da imamo više mogućnosti za izbor i da nismo društvo jednog lica“, naveo je Bratić.

Bratić je rođen 1960. godine, završio Pedagošku akademiju, radio u gospodarstvu i prosvjeti i bio sam angažiran u društvenom i političkom životu lokalne zajednice i BiH. Sudionik je domovinskog rata, predsjednik HVO-a Usora te utemeljitelj i prvi načelnik općine Usora. Jedan je od obnovitelja HKD-a Napredak te član od 1990. godine i višegodišnji predsjednik podružnice Usora. Tri mandata je bio član Središnje uprave Napretka. Član je Društva pisaca BiH i autor nekoliko knjiga.  

Sadašnje vodstvo Napretka i ekipa okupljena oko Nikole Čiče pravda se da je Dom u Trebeviću neprofitabilan, a u oglasima na pojedinim portalima navode će od novca od Trebevića graditi Hrvatski centar u Sarajevu, iako je to zapravo bivša švicarska ambasada koju je kupila prošla Uprava. Još je providnije obmanjivanje da će graditi domove u Vitezu i Jajcu.

Iz Napretka šute

Napredak o svemu šuti, tek su danas priopćili da će se Glavna izborno - izvještajna Skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak održati u subotu 14. listopada 2023. godine s početkom u 11.00 sati, u dvorani Hercegovina u hotelu Holiday u Sarajevu, na adresi Zmaja od Bosne 4.

Na Skupštini će se pored izbora predsjednika birati i novi dopredsjednici, članovi Središnje uprave, članovi Nadzornog i Stegovnog suda te razmatrati izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te podružnica i udruga. 

„Podsjećanja radi, na XXVIII. sjednici Središnje uprave HKD Napredak održanoj u Sarajevu u subotu 7. listopada 2023. godine zaključeno je da prijedlog Središnje uprave HKD Napredak za funkciju predsjednika u narednom četverogodišnjem mandatu bude aktualni predsjednik dr. sc. Nikola Čiča“, priopćio je Napredak. 
U ranijem odgovoru našem portalu oko prodaje Doma na Trebeviću nisu konkretno naveli zašto objekat vrijedan 4 milijuna prodaju za 1.7.

Treba kazati da je Čiča Napredak potpuno okrenuo HDZ-u BiH, koji ga je imenovao na čelo državne atidoping agencije. 

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH razriješilo je Miju Krešića funkcije vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije za antidoping kontrolu BiH, na osobni zahtjev.  

Istovremeno, na funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije za antidoping kontrolu BiH imenovan je Nikola Čiča, do okončanja natječajne procedure, a najviše na razdoblje od tri mjeseca, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.