NAKON ZATAŠKANE AFERE Elektroprivreda BiH traži tko će im ubuduće uzimati milijune maraka

Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH

Po sustavu „pravi se mrtav, dok se ne zaboravi“ Elektroprivreda Bosne i Hercegovine pokrenula je natječaj - traži tvrtku koja će joj, za 105.300 KM, održavati SAP licence. Prije samo četiri godine uprava je pomno isplanirala isti posao, a procijenjeno je da će sve koštati 5.667.480 KM s PDV-om. Tužiteljstvu BiH dogovori sa „SAP West Balkans“ i „B4B“ bili su sumnjivi pa je dokumentacija izuzeta. Dogovori su obustavljeni, ali je i istraga završila u ladicama, piše Žurnal.

Baš kao da se ništa nije dogodilo, EP BiH od ponuđača sada traži „uspješno realizirana najmanje tri ugovora o implementaciji i održavanju SAP sustava u prethodne tri godine“. Također, vođa projekta mora imati najmanje osam godina radnog iskustva u tradu s ovakvim softverom i najmanje četiri godine iskustva u vođenju projekata.

Elektroprivreda BiH

„Svaki voditelj tima za određeni SAP modul mora imati najmanje pet godina iskustva u radu s ovim softverom, četiri u vođenju projekta“, stoji u detaljno pobrojanim uvjetima.

Elektroprivreda traži i minimalno pet timova stručnjaka s certifikatima proizvođača softvera za SAP module. Svi oni moraju imati iskustvo u bar jednom istom projektu. Izričito je naglašeno da moraju da govore jedan od tri službena jezika u BiH. Ako ne ide na bosanskom, dogovore će nastaviti na srpskom ili hrvatskom jeziku.

Još 2020. godine Žurnal je pisao o natječajnoj "petljavini" u vezi sa SAP sustavom.  

Kako je informatizacija javnih poduzećai institucija postala biznis broj jedan, profit IT sektora teško da može zamisliti običan bh. građanin. Jednom dobiveni posao jamči dugogodišnji priljev novca ne samo za instaliranje, nego još više za održavanje sustava.

Od elektro sektora najveći dio kolača dobile su tvrtke kojima je sjedište u Beogradu i(li) Zagrebu. U Tužiteljstvu BiH tako je započeta, ali nikada nije završena istraga o ulozi tvrtke „SAP West Balkans“ sa sjedištem u Beogradu i „B4B“, njenog poslovnog partnera iz Zagreba, u dobivanju statusa ekskluzivnog dobavljača instalacije i održavanja SAP sustava. Ovaj sistem podrazumijeva bazu podataka i pomaže praćenju poslovanja poduzeća.

„Beogradski 'SAP West Balkans' je, praktično izdavajući lažne potvrde da samo 'B4B' ima pravo prodaje SAP licenci s održavanjem, omogućila ovoj tvrtki povlašteni status. Rezultat toga je pobjeda na 24 natječaja raspisana od 2011. do 2014. godine. Pri tome  je, zaobilaženjem Zakona o javnim nabavkama, omogućeno da sve naplaćuje znatno skuplje“, pisao je Žurnal, navodeći upravo primjer Elektroprivrede BiH. 

Elektroprivreda BiH je, po podacima poduzeća, od 2008. do 2018. godine za razvoj IT sektora potrošila nešto više od 60 milijuna maraka, od čega je samo za SAP licence izdvojeno oko 5,7 milijuna maraka.

„B4B“ ih je trebao održavati. Naglasak je na trebalo, jer održavanje od početka 2015. godine nije postojalo. Nakon odlaska s mjesta generalnog direktora Elvedina Grabovice, tada istaknutog SDP-ovca, nova uprava Elektroprivrede BiH je prestala plaćati troškove održavanja SAP sustava.

Milijunskom sumom za IT razvoj, ali i nikada završenim poslovima sa „B4B“ upravljao je tadašnji rukovoditelj IKT sektora EP BiH SBB-ov Džemo Borovina, što ga nije sprječavalo za dobre relacije i sa SDP-om, dok je to bilo korisno.

Žurnal je pisao kako nikada nije urađena „lokalizacija sustava“, iako je to iz Beograda obećano više puta. Tako je u direktnoj komunikaciji Borovine i vlasnika „B4B“ Mate Čatića dogovoren sadržaj pisma kojeg će direktor “SAP West Balkans” Vladimir Popović uputiti upravi Elektroprivrede s nikada ispunjenim obećanjem da će uraditi lokalnu verziju SAP sustava.

U posjedu Žurnalove redakcije je i zapisnik sa sastanka, održanog u svibnju 2017, kojeg su članovi uprave Elektroprivrede BiH imali s predstavnicima „SAP West Balkans“ iz Beograda. Baš tada se dogovaralo o održavanju licenci. U to je vrijeme zahtjevano da Elektroprivreda BiH plati retroaktivno održavanje SAP sustava. Pri tome, cijena te usluge je 22 posto od cijene softvera. EP BiH bi toliko, dakle, trebala platiti za svaku godinu (ne)održavanja SAP sustava!?

U tom razdoblju s „B4B“ „uspješno“ su poslovali Elektroprivreda HZHB, Elektroprenos BiH, sarajevski Klinički centar...

„Nakon što su se Sebija Izetbegović i banjolučka firma „Prointer“, s kojom „surađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dogovorili da je najbolje da se ne dogovore, direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu otvorila se mogućnost da ugovor za SAP licence sklopi s tvrtkom koju sama odabere. Postupak je i službeno poništen, a Izetbegovićevoj se tako otvorila mogućnost da 123.809 KM ili više dodijeli kroz pregovarački postupak bez obavještenja javnosti“, objavljeno 22. srpnja ove godine. 

„Prointer“ se jedini želio, ali se na kraju „ohladio“ pa je na Portalu javnih nabavki 14. srpnja obznanjeno da su dogovori propali. Iako ga je baš u ovom predmetu bezočno kršila, Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, pun rupa, Izetbegovićeva je okrenula u vlastitu korist.

Prethodno je „Prointer“, blizak obitelji člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izabrala kao najpovoljnijeg ponuđača za održavanje SAP licenci i sve objavila na web stranici. Ova tvrtka jedina je poslala ponudu. U međuvremenu, zbog sumnjivih poslova s javnim sektorom i povezanosti s Dodikovima, tvrtka je  stigla na tapet velikih međunarodnih IT tvrtki, a Izetbegović se pokušala izvući iz priče. Nakon žalbi i međusobnih prepucavanja, direktorica UKCS odahnula je jer su joj majstori natječaja poručili da se neće zamarati sitnim poslovima. Tvrtka je nastavila sa SAP poslovanjem s elektroenergetskim sektorom u BiH te poreznim institucijama.