NAKON UHIĆENJA RANKA DEBEVCA Sudom BiH mogao bi upravljati Davorin Jukić, sudac koji je sudio Čoviću i Lijanovićima

Davorin Jukić Dragan Čović

Nakon što je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti, odnosno suspenziju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, postavilo se pitanje, tko će ga naslijediti na toj poziciji.

Prema pravilima, zamjenik preuzima vođenje Suda BiH

U skladu s procedurama, UDT treba odlučiti o suspenziji predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, posebno ukoliko mu se odredi pritvor od jednog mjeseca. Prema internim pravilima, Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i Zakonu o sudu Bosne i Hercegovine, u slučaju suspenzije Debevca, institucijom će upravljati njegov zamjenik.

Taj zamjenik je sudac Davorin Jukić, koji će voditi Sud Bosne i Hercegovine dok je Debevec suspendiran ili u pritvoru.

Portal Klix tvrdi da za Debevca ne postoji zamjena po automatizmu na poziciji predsjednika Suda, već će VSTV zasjedati i izabrati v. d. predsjednika Suda. U konkurenciji će biti svi suci Suda BiH s tim da je Dalida Burzić od ranije suspendirana, a protiv Branka Perića se vodi disciplinski postupak.

Izabrani v. d. predsjednik Suda obavljat će tu funkciju dok ne bude završen postupak koji se vodi protiv Debevca.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je jučer uhitila Ranka Debevca zbog optužbi za zloupotrebu položaja u vezi s prisluškivanjem kolega sudaca i tužitelja.

Tko je Davorin Jukić?

Davorin Jukić je rođen u Sarajevu 1957. godine. Pravni fakultet je završio u Sarajevu. Pravosudni ispit je položio 1984. godine. Nakon zaposlenja 1982. godine u Zajednici osiguranja imovine i lica „Dunav“ i pozicije pravnog zastupnika u Republičkoj zajednici za magistralne i regionalne puteve Davorin Jukić je 1989. godine izabran za suca Općinskog suda II u Sarajevu. Od 1992 do 1995. godine radi kao sudac Okružnog vojnog suda. Od 1995. godine do 2003. godine radi kao sudac i zamjenik predsjednika Županijskog suda u Sarajevu. Posjeduje bogato iskustvo kao instruktor i predavač na brojnim seminarima iz oblasti zaštite ljudskih prava, organiziranog kriminala i ratnih zločina. Za člana Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća imenovan je 2002. godine. U siječnju 2003. godine imenovan za suca Suda BiH.

Ono što je zanimljivo iz njegove biografije jeste da se proglasio nenadležnim u slučaju "Prelevmani" koji se vodio protiv predsjednika HDZ-a Dragana Čovića

Podsjetimo, tada je prvostupanjskom presudom utvrđeno je kako se Čovićeva odgovornost odnosi na nevršenje službenih ovlasti u svojstvu ministra financija Federacije BiH na način da je propustio da povuče (stavi van snage) nezakoniti upravni akt od 23. lipnja 2000. na temelju kojeg su "Lijanovići" izbjegli plaćanje posebnih pristojbi na pileći separat (prelevmana) u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH. Obrana Dragana Čovića smatrala je kako se radi o neobavezujućem aktu, na kojem je faksimil prvooptuženog, dovodeći u pitanje njegovu vjerodostojnost, dok je Tužiteljstvo inzistiralo na sintagmi "obavezujuće mišljenje" cijeneći kako je riječ o obavezujućem upravnom aktu.

Prvostupanjskom presudom Čović je 2006. godine osuđen na pet godina zatvora a braća Ivanković-Lijanović kao i suoptuženi Tadić i Lučić oslobođeni su svih optužbi.

Prizivno vijeće tu je presudu ukinulo zbog bitnih povreda kaznenog postupka te naredilo ponovno suđenje za Čovića i Lijanoviće, a potvrdilo oslobađajuću presudu za Tadića i Lučića.

Nakon provedenog žalbenog postupka, Sud BiH se u lipnju 2008. godine proglasio nenadležnim, a predmet je ustupljen Tužiteljstvu ŽS-a. Suđenje ni do danas nije nastavljeno, niti je podignuta nova optužnica jer su važni dokumenti i dokazi- nestali.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.