NAKON UGINUĆA LABUDOVA Na području Gradiške potvrđen virus ptičje gripe

Ptičja gripa
Ilustracija/REUTERS

Nakon što je na području Gradiške prošli tjedan evidentirano uginuće 25 labudova na Savi - za koje je utvrđeno prisustvo visoko patogenog soja virusa H5N1, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske kažu da do sada nije bilo prijava sumnje na ptičju gripu kod domaće peradi.

Podsjećaju kako mjere opreza moraju biti na visokom nivou, s obzirom na to koliku prijetnju peradarskom sektoru predstavlja ptičja gripa.

Nakon što su registrirani slučajevi ptičje gripe na uginulim labudovima na obali Save između Gradiške i Srpca, nadležni poručuju kako nema mjesta za paniku, ali da je potreban oprez. Nakon potvrde visokopatogenog soja virusa H5N1 resorno ministarstvo je donijelo mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja ptičje gripe na ugroženom području, piše BHRT.

S obzirom na to da se radi o pojavi gripe ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere te donesene mjere se odnose na mjere pojačanog nadzora, osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje živine kao i obveznog prijavljivanja svih promjena zdravstvenog stanja, ponašanja i pojačanog uginuća peradi.

Do sada nije bilo prijave sumnji na pojavu ptičje gripe kod domaće peradi. Stručnjaci poručuju kako je najbitnija preventiva i provođenje svih veterinarsko-sanitarnih mjera.