NAKON STUDENATA I ZDRAVSTVA Prosvjed djelatnika HT-a u utorak u Mostaru

HT Mostar sindikat
hercegovina.info

Nakon prosvjeda mostarskih studenata, pa potom i zdravstvenih djelatnika, idući tjedan na ulice izlaze i djelatnici HT-a Mostar. Razlog je nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

O svemu je danas trebao biti održan i sastanak Uprave i Sindikata HT-a, no do njega nije došlo.

On je otkazan jučer u poslijepodnevnim satima zbog nemogućnosti dolaska jednog člana Uprave, potvrdio je na konferenciji za tisak predsjednik Sindikata Saša Živković, upitavši zašto ostala tri člana nisu mogla doći. 

"Bez ikakvih opravdanja iz federalne Vlade nama se ukraćuje ono što imaju sve ostale naše kolege u javnim poduzećima. U ovome trenutku, zadnja informacija koju smo dobili sa sastanaka u Sarajevu, vezano za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, jeste da je jedina stvar koja je preostala da se GKU zaključi - suglasnost ove ovdje gospode – Uprave HT-a, na čijem čelu sjedi predsjednik Vilim Primorac", izjavio je Živković. 

Kazao je da je Uprava HT-a iznosila da su na strani radnika, da neće smanjivati plaće i neće biti otpuštanja, a da iz federalne Vlade dolaze potpuno suprotne informacije.

"Predsjednik Uprave HT-a se nikada nije potrudio da to demantira. U ovom trenutku članovima sindikata i javnosti mogu poručiti da je jedina prepreka zaključenju granskog kolektivnog ugovora Uprava HT-a na čelu s Vilimom Primorcem", istaknuo je Živković. 

HT Mostar sindikat

Najavio je i prosvjede u Mostaru u utorak u Mostaru, odnosno prosvjednu šetnju od zgrade Pošte do HT-a, a o čemu će javnost biti detaljnije obaviještena. 

Na naš upit ima li pojačano djelovanje sindikata veze s nadolazećim izborima, ili pak nekakvim najavama o smanjenju plaća Živković je odgovorio da je GKU mogao biti potpisan davno, pa se uopće ne bi primaklo izborima, koji nemaju veze s prosvjedima.

"Mi nismo politička stranka, politikom se ne bavimo. Nikada nismo govorili svojim članovima za koga će glasovati. To je njihovo osobno pravo, i nas to ne zanima. Da su svi uključeni, i uradili svoj posao na vrijeme mi smo mogli granski kolektivni ugovor u šestom mjesecu i sada ne bismo pričali o tome. Što se tiče priče o smanjenju prava Uprava HT-a je u četvrtom mjesecu odmah po stupanju pandemije poslala dopis federalnoj Vladi gdje je tražila da se raskine GKU jer radnici imaju prevelike plaće i previše ih je. Da napomenem. Radnici se ne samozapošljavaju, netko ih zapošljava, a to sigurno nije sindikat. Ostali smo frapirani. Taj dopis nikad nije demantiran, on i dalje stoji u federalnoj Vladi", pojasnio je Živković.

Po njegovu stajalištu lokalni izbori možda imaju ulogu samo u tajmingu impelementacije dopisa koji je slala Uprava, odnosno možda se čeka da prođu da se plaće i prava smanje. 

Uz Uprave HT-a su istaknuli da čine sve da održe razinu plaća u HT-u, a sindikat ima dopis u kojem traže od Vlade FBiH da se prava koja proizlaze iz GKU smanje.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.