NAKON SKANDALOZNE IZJAVE Podnesena prijava protiv odvjetnika Omara Mehmedbašića koji brani ženoubojicu iz Sarajeva

Omar Mehmedbašić
Radiosarajevo.ba

Članice 'Ženska mreža BiH' podnijele su Regionalnoj odvjetničkoj komori prijavu protiv Omara Mehmedbašića, odvjetnika počinitelja nedavnog femicida u Sarajevu.

''U ponedjeljak, 13. studenoga, još jedna žena je postala žrtva sustava. Prema informacijama iz medija, muškarac je ubio bivšu partnericu s kojom ima dijete i s kojom je imao spor oko zajedničkog skrbništva nad djetetom. Počinitelj je i ranije bio osuđivan zbog nasilja u obitelji.

''Opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi''

Pored propusta nadležnih organa, ovaj put pažnju javnosti izazvala je izjava branitelja optuženog, Omara Mehmedbašića, kojom je opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi'', navode u priopćenju članice Ženske mreže.

Smatraju kako njegove izjave mogu imati obeshrabrujuću poruku da je nasilje u obitelji, posebno nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini očekivano, institucionalno zanemareno, te da takvo i treba ostati. 

''Kodeks odvjetničke etike Federacije BiH propisuje dužnosti svakog odvjetnika da svojim ponašanjem služe kao primjer humanosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i progresivnih nastojanja u priznavanju, zaštiti i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda. 

Odvjetnici su dužni čuvati ugled i dostojanstvo odvjetništva i to kako pri obavljanju djelatnosti tako i u privatnom životu'', navode u priopćenju.

Odgovornost za izgovorene riječi

Mišljenja su kako postupanje odvjetnika na navedeni način ima obilježja većeg broja povreda odvjetničke dužnosti, te skreću pažnju da svatko od nas, naročito s obzirom na poziciju i ugled koji osoba uživa u društvu, snosi odgovornost za izgovorene riječi koje doprinose širenju stereotipa i poticanju nasilničkog ponašanja.

''Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv, naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužiteljstva i suda'', zaključuju iz Ženske mreže BiH.

Podsjećamo, u Sarajevu se 13. studenoga dogodio još jedan femicid kada je suprugu Emiru Maslan usmrtio iz pištolja Anel Bećirović pred njihovim četverogodišnjim sinom.

Bećirovićev odvjetnik Omar Mehmedbašić ubojstvo je nazvao tragičnim krajem ljubavi, a ženoubojicu brižnom osobom.

 „Ono koliko znam da je on htio i sebe da ubije. On je bio pažljiv otac, ja to moram reći, i meni je govorio da on nju voli. Ovo je jedan tragičan kraj jedne ljubavi. To je sve što mogu da kažem. Mislim da on nije kriminogena osoba“, rekao je Mehmedbašić.