NAJNIŽA MIROVINA 565 MARAKA Umirovljenici poslali zahtjev za 13. mirovinu, a povodom toga oglasili su se i iz MIO FBiH

Umirovljenici mirovina
hercegovina.info

Savez udruženja umirovljenika FBiH u siječnju je donio zaključak da se od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog udara inflacije traži 13. mirovina u iznosu od po 640 KM za sve umirovljenike.

Odgovor Vlade FBiH, resornog ministra, do danas nisu dobili. Najniža mirovina u Federaciji iznosi 565 KM koju ima blizu 70 posto umirovljenika. U Federaciji je ukupno 446.659 umirovljenika.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Faktor je pitao koliko je realno da umirovljenici u FBiH dobiju 13. mirovinu od po 640 KM s obzirom na to da je Vlada FBiH sebi, federalnim parlamentarcima, savjetnicima, direktorima ustanovima povećala plaće za 300 ili 400 KM.

"Ne smatramo da je posve korektno stavljati u korelaciju povećanje plaća u javnom sektoru i isplatu 13. mirovine ili nekog drugog oblika financijske pomoći umirovljenicima. Svakako će na pitanje hoće li, i ako hoće, u kojoj mjeri, biti realizirana financijska pomoć umirovljenicima, na temelju proračunskih mogućnosti, odgovor dati Vlada Federacije", odgovorio je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nije odgovorio hoće li umirovljenici dobiti 13. mirovinu i je li po njemu akontativno povećanje mirovina od pet posto dovoljno dok je Vlada FBiH sve povećala plaće od 300 do 400 maraka. ebi povećala plaće za 300, 400 KM.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kazao kako će odgovor Vlade FBiH čekati do kraja travnja. Ako ga ne dobiju ne isključuje se izlazak na ulice.