FOTO  NAJMRAČNIJI SATI EUROPE OD DRUGOG SVJETSKOG RATA „Svijet može i mora zaustaviti Putina“

Ukrajina rat
Getty images

Ruske snage napale su Ukrajinu kopnom, zrakom i morem u četvrtak, potvrđujući najgore strahove Zapada najvećim napadom jedne države na drugu u Europi od Drugog svjetskog rata, piše Reuters.

Ruski projektili su pali na ukrajinske gradove. Ukrajina je izvijestila da su se kolone vojnika slijevale preko njezinih granica u istočne regije Černigova, Harkova i Luganska i iskrcale se morem u lučkim gradovima Odesu i Mariupolj na jugu. Eksplozije su se mogle čuti prije zore u glavnom gradu Kijevu. Pucnjava je počela, oglasile se sirene, a autocesta se zagušila od prometa jer građani pokušavaju pobjeći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je cilj čelnika Kremlja Vladimira Putina uništiti njegovu državu. 

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Twitteru. 

"Ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje."

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekao je: "Ovo su najmračniji sati u Europi od Drugog svjetskog rata." 

Stanovnik drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova, najbližeg velikog grada ruskoj granici, rekao je da se prozori u stambenim blokovima tresu od stalnih eksplozija.

Izvan Mariupolja, blizu crte bojišnice koju drže separatisti s ruskom podrškom, dim je kuljao iz požara u bombardiranoj šumi. Ukrajinska oklopna kolona krenula je cestom, s vojnicima koji su sjedili na vrhovima kupola smiješeći se i bljeskajući automobilima koji su trubili u znak podrške.

U obližnjim gradovima Manguš i Berdjansk ljudi čekaju u redovima za gotovinu i benzin. Viđeni su civili iz Mariupolja kako pakiraju torbe. "Skrivamo se", rekla je sredovječna žena u sivom džemperu.

Prva izvješća o žrtvama su sporadična i nepotvrđena. Ukrajina je izvijestila da je najmanje osam osoba ubijeno u ruskom granatiranju i tri granična stražara ubijena u južnoj regiji Herson. Ukrajinska vojska priopćila je da je uništila četiri ruska tenka na cesti u blizini Harkova, ubila 50 vojnika u blizini grada u regiji Lugansk i oborila šest ruskih ratnih zrakoplova na istoku.

Rusija je demantirala izvješća da su njezini zrakoplovi ili oklopna vozila uništeni. Separatisti koje podržava Rusija tvrde da su oborili dva ukrajinska zrakoplova. U televizijskoj objavi rata u ranim satima, Putin je rekao da je naredio "specijalnu vojnu operaciju" za zaštitu ljudi, uključujući ruske građane, koji su bili podvrgnuti "genocidu" u Ukrajini, optužbi koju Zapad naziva apsurdnom propagandom.

"I za to ćemo težiti demilitarizaciji i denacizaciji Ukrajine", rekao je Putin. "Rusija se ne može osjećati sigurno, razvijati se i postojati uz stalnu prijetnju koja izvire s teritorija moderne Ukrajine...Sva odgovornost za krvoproliće bit će na savjesti vladajućeg režima u Ukrajini", naveo je Putin. 

Situacija neodoljivo podsjeća na sve ono što smo jučer proživljavali kod kuće.