NAJAVLJEN PROSVJED Propalu tvrtku ERS plaća 200 milijuna, a to će platiti građani kroz poskupljenje struje

Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović
Hercegovina.info

Lista za Pravdu i red Nebojše Vukanovića, na današnjoj konferenciji za novinare najavila je mirne prosvjede zbog malverzacija u Elektroprivredi RS. Prosvjedna šetnja će se održati 11. siječnja u 12 sati od Elektroprivrede do zgrade Tužiteljstva u Trebinju. Vukanović tvrdi da je Vlade Republike Srpske, dala suglasnost Elektroprivredi Republike Srpske, da kupi tvrtku „Comsar Energy Hidro“ ruskog milijardera Rašida Serdarova za 200 milijuna KM. Vukanović dodaje da spomenuta tvrtka godinama posluje s gubitkom većim od 100.000 KM, te da je u pitanju još jedna “nevjerojatna pljačka”.

“Tvrtka koju ERS plaća 200 milijuna maraka prošle godine je, s četiri radnika, imala prihod 2.000 KM. Da je stao i prosio mjesec dana više bi prihoda imao. Danas smo podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu protiv organizirane kriminalne grupe koju predvodi Milorad Dodik, a tu su i Luka Petrović, Radovan Višković, Slavica Injac, Tibor Jovičić, Branislav Novaković, Milomir Guzina, Milomir Govedarica, Rašid Serdarov, Duško Perović i Vlada RS koja je dala suglasnost za ovu kupovinu”, istakao je Vukanović.

Vukanović dodaje da su od Tužiteljstva tražili hitno postupanje, jer ukoliko se novac prebaci na Cipar, gdje je sjedište pomenute kompanije, taj novac više nitko neće vidjeti.

“O kakvom se kriminalu radi najbolje svjedoči podatak da su član nadzornog odbora i financijski direktor ERS-a zbog toga podnijeli ostavke. Da je nešto pošteno sve bi bilo javno i transparentno”, rekao je Vukanović dodajući da je između ostalog ova kupovina „kumovala“ nedavnom poskupljenju električne energije, protiv koga će se, također, boriti svim pravnim sredstvima.

“Oborit ćemo ovaj postupak, koji nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji koji je usvojen u Narodnoj skupštini, a gdje se nijednom ne spominje „blok tarifa“ niti različite tarifne grupe, on je nezakonit i neustavan. Jedna grupa ozbiljnih odvjetnika radi na tome i oborit ćemo ga na Ustavnom sudu. Ovdje se radi o najdrskijoj pljački, neće ruskim tajkunima prebacivati narodnih 200 milijuna maraka”, jasan je Vukanović.

Iz liste “Za pravdu i red” navode da je krajnje vrijeme da se građani podignu i stanu u obranu Srpske.

“Ako se sada ne dignu ljudi da spriječe ovaj pokušaj pljačke onda i ne treba postojati Republika Srpska. Ako se sada nepodignut onda cijena struje treba biti još veća, a Serdarovu onda treba dati 400 milijuna, a ne 200”, zaključuje Vukanović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.