NAČELNICA DRVARA Otpad iz Italije je još tu, a stigao nam je i virus

NAČELNICA DRVARA Otpad iz Italije je još tu, a stigao nam je i virus
Vlada FBiH

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ukazala je da danima pokušava da raznim modelima postigne cilj da nelegalno deponirani otpad iz Italije ukloni sa područja ove općine, ali da je on i dalje tu, te su se pojavili prvi slučajevi virusa covid-19 i da narod više ne može izdržati.

"Otpad je i dalje u Drvaru. Kisne. Isparava. Kronični bolesnici imaju probleme. Smrdi. Pojavili su se prvi slučajevi zaraze virusom. Šta da kao načelnik općine odgovorim narodu koji ne može više izdržati, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini", navela je Runić u otvorenom pismu.

Ona je u pismu višim nivoima vlasti, inspektoratima, sudstvu, tužiteljstvima i svim zainteresiranim stranama istaknula da nelegalno deponiranih 300 tona otpada, transportiranog iz Italije u Drvar, pokazuje sve nedostatke i administrativnu neuređenost zakonskih regulativa između Hercegbosanske županije i Federacije BiH (FBiH), te da je lokalno stanovništvo kolateralna šteta.

"Kolateralna šteta je nerazvijena lokalna uprava i narod koji tu živi ili je nekom od zainteresiranih strana u interesu da se kompletan 'slučaj' zataška", navela je Runić.

Ona je opisala kako danima pokušava administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da otpad bude uklonjen sa područja općine Drvar, te je podsjetila da je županijskom Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo je potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a Federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz, i istog dana kada je FBiH proglasila stanje nesreće uzrokovano virusom.

Nadležnom sudu, dodala je, trebalo je više od tri mjeseca da registraciju sporne firme objavi u Službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih osoba i ne dostavlja općinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obaveza, prenosi Srna.

Ona je podsjetila i da je uputila inicijativu za preispitivanje zakonitosti županijske dozvole za upravljanje otpadom nakon što je Općinsko vijeće zatražilo hitnu reakciju i uključivanje županijskog i federalnog inspektorata i tužiteljstva. "Nijedan odgovor nismo dobili, osim izjava i dopisa o nenadležnosti. Odjednom nitko ni za šta nije nadležan", naglašava Runić.

Ona je podsjetila da je na sastanku u Sarajevu, na kojem su bila prisutna oba nadležna ministra i federalni inspektor, nitko nije imao zakonsko rješenje da se otpad ukloni.

"Ministri tvrde da su uradili 'sve po zakonu', a federalni inspektor se striktno držao papira na kojem stoji adresa Titova 1 i Pasjak bb, tvrdeći da je jedino zakonsko rješenje da se sav otpad, koji je u međuvremenu istovaren širom FBiH vrati na adresu firme, odnosno u nepostojeći pogon za reciklažu", napomenula je Runić.

Prema njenim riječima, kada se sve sagleda, adresa firme bi trebala da bude Livno bb ili Sarajevo bb, jer nijedna od adresa, koje su u centru događanja proteklih dana nije točna.