NA POPISU I TVRTKE IZ HERCEGOVINE Novac dodijeljen društvima koja nisu ispunjavala uvjete

Poticaji mjere
Ilustracija hercegovina.info

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom godišnje raspolaže s oko 20 milijuna maraka.

Skoro polovina od ovih sredstva godišnje se podijeli u vidu javnih poziva za poticaj privatnim tvrtkama te za edukaciju osoba s invaliditetom.

Od osnivanja Fonda 2011. godine pa do danas brojne su malverzacije u raspodjeli ovih poticaja, ali i u radu Fonda. Bez obzira na to, nadležne institucije nisu bile zainteresirane za sankcioniranje odgovornih, piše Žurnal.

Na posljednjem javnom pozivu za raspodjelu poticaja Fonda iz srpnja ove godine ponovo su zabilježene nepravilnosti.

Radniku nezakonit otkaz, poslodavcu poticaj

Raspodjela poticaja Fonda definirana je internim pravilnicima ove ustanove.

Tako su Pravilnikom o raspodjeli sredstava za financiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja gospodarskih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom definirani uvjeti koje moraju ispunjavati gospodarska društva kako bi dobili sredstva Fonda.

Jedan od uvjeta jest da nije došlo do neopravdanog otpuštanja radnika od strane poslodavca.

Prošle godine dokazano je da tvrtka "Apel promet" iz Travnika, redovni dobitnik poticaja Fonda, nezakonito otpustila radnika, osobu s invaliditetom.

Općinski sud u Travniku krajem prošle godine donio je pravosnažnu presudu po tužbi Mustafe Kovačevića protiv ove tvrtke.

Podsjetimo da je Kovačević otkaz dobio nakon što je javno ispričao kako je godinama po nalogu Ekrema Julardžije morao vraćati veći dio plaće tvrtki.

Nakon tri godine sudskog postupka dokazao je kako je otkaz bio nezakonit te mu je tvrtka morala isplatiti sve neisplaćene plaće od 2020. godine.

Bez obzira na ove činjenice, Fond je odlučio prekršiti vlastiti Pravilnik pa je i ove godine dodijelio sredstva "Apel prometu".

Upravni odbor Fonda je na 31. sjednici, održanoj dana 26. 10. 2023. godine donio Odluku o raspodjeli sredstava kojom je Julardžijinoj tvrtki dodijelio 61.164,06 KM!

Fond krši svoj pravilnik

Istim Pravilnikom definirano je kako je jedan od uvjeta za dodjelu sredstava i to da gospodarsko društvo nema iskazan gubitak u prethodnoj godini.

Dvije tvrtke, iako nisu ispunjavale ovaj uvjet, dobile su poticaj od Fonda. Prema podacima s portala Akta, tvrtka F.I.P.-K d.o.o iz Ljubuškog 2022. godinu završila je s gubitkom od 931 KM.

Bez obzira na prošlogodišnji gubitak prije nekoliko dana dobili su poticaj od Fonda u iznosu od 48.346,67 KM.

I tvrtka Intercar iz Sarajeva prošlu godinu završila je s minusom od 421 KM. Od Fonda su dobili poticaj u iznosu 59.200 KM.

Na popisu tvrtki koje su dobile poticaje Fonda ove godine je i tvrtka Mil company iz Stoca. 

Vlasnik ove tvrtke bio je SDP-ovac Luka Raguž. 

Prethodnih godina redovno je dobivala poticaje od Fonda. Na pozivu iz srpnja ove godine dobili su 52.293,33 KM.

Bitno je napomenuti kako je sadašnji direktor Cesta FBiH Luka Raguž vlasništvo nad tvrtkom Mil company prebacio na Ivanu Raguž.

Upravo zbog brojnih zloupotreba prilikom raspodjele novca Fonda iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH nedavno su najavili izmjene i dopune zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

"Svjesni smo zloupotreba u oblasti osnivanja tzv. zaštitnih radionica, odnosno gospodarskih društava kojima je prvenstveno cilj uzimanje sredstava od Fonda, ne i stvarno zapošljavanje osoba s invaliditetom. Nastojimo tomu stati u kraj, a izmjene Zakona prvi su korak u tom smjeru," kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iako svjesni zloupotreba, ni ministar Delić, ali ni njegove kolege iz Vlade FBiH nisu razmišljali o smjeni uprave Fonda kao ni da primjene zakonsku obvezu obavljanja kontrole.