NA POMOLU VLADA HBŽ Ivan Vukadin mandatar i izgledni premijer, donosimo raspodjelu županijskih institucija

Jozo Ćosić, Ivan Vukadin, Dragana Damjanović i Arif Kovačević

Dvije stranke (HNP i HDZ 1990) koje će voditi glavnu riječ u Hercegbosanskoj županiji oko formiranje nove Vlade potpisale su danas odluku kojom se Ivana Vukadina (Hrvatski narodni pomak) imenuje kandidatom za predsjednika Vlade.

Odluka koju su potpisali predsjedatelj Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990), te zamjenici Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo) i Arif Kovačević (SDA) obvezuje Vukadina kao mandatara da počne sa slaganjem Vlade, odnosno da skupi potrebnu skupštinsku većinu među 25 zastupnika koji su izabrani na još prošlogodišnjim izborima u listopadu.

"Ove dvije stranke će ići u pregovori sa svim ostalim strankama kako bi došli do 17 potrebnih ruku i odmah sutra počinjemo sa sastancima", kazao je Jozo Ćosić, predsjedatelj Skupštine za hercegovina.info.

Iako u ovom trenutku djeluje daleko, nije otpisana opcija spominjane 'hrvatske Vlade', ali i nitko od ostalih stranaka.

"Nije ništa nemoguće, idemo pregovarati sa svim strankama. Prvi za pregovore je HDZ BiH pa ćemo vidjeti ima li dogovora ili nema, ali ja se nadam da ima. Osim njih, pregovaramo sa svima i nitko nije isključen", kazao nam je Ćosić.

Jozo Ćosić, Ivan Vukadin, Dragana Damjanović i Arif Kovačević

Kome bi što trebalo pripasti od županijskih institucija?

Kako saznaje hercegovina.info iz pouzdanih izvora, HNP i HDZ 1990 i službeno su potpisale dogovor o raspodjeli ministarstava i bitnih županijskih institucija, a prostora je ostavljeno i za potencijalne koalicijske partnere koji su im neophodni budući da ove dvije stranke, iako s najboljim izbornim rezultatom, ipak imaju 'samo' 9 od 17 potrebnih ruku.

Zastupnici HNP-a napustili prvu radnu sjednicu Skupštine HBŽ – Jabuka.tv

Hrvatski narod pomak (HNP) bi trebao imati predsjednika Vlade, ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta te ministra unutarnjih poslova. Njima bi također pripali Zavod za javno zdravstvo, Zavod za zdravstveno, Uprava za ceste, Ured za zakonodavstvo, Agencija za privatizaciju, Zavod za pružanje pravne pomoći, Civilna zaštita, Direktor za proizvodnju u Direkciji ŠGD Hercegbosanskih šuma, Šumarije Tomislavgrad i Kupres te Dom zdravlja Tomislavgrad i Dom zdravlja Kupres.

Prema potpisanom sporazumu o uspostavi vlati u Hercegbosanskoj županiji HDZ 1990 bi trebao imati predsjednika Skupštine, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo financija. Uz navedena ministarstva, dobili bi i Upravu za inspekcijske poslove, Upravu za branitelj, Zavod za zapošljavanje, Upravu za šume te Zavod za hranu i veterinarstvo. 90-ka bi dobila i generalnog direktora u ŠGD HBŽ te direktora financija, a pripale bi im i Šumarije u Livnu, Grahovu kao i Rasadnik. Od zdravstvenih ustanova vjerojatno će dobiti Županijsku bolnicu u Livnu i livanjski Dom zdravlja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.