HBŽ SKORO GODINU DANA BEZ VLASTI Mnogi prizivaju 'hrvatsku Vladu', no još se ne zna ni tko čini skupštinsku većinu

Skupština HBŽ

Osim Hercegovačko-neretvanske županije koja još uvijek nema Vladu, slična situacija bez ikakvih obrisa i naznaka je također u Hercegbosanskoj županiji koja nije dobila vlast ni skoro godinu dana nakon izbora. 

Problem skupštinske većine i 'službenog' mandatara'

Nakon previranja u HDZ-u upitno je kako će izgledati skupštinska većina te kome će i hoće li se uopće ikome prikloniti njihova bivša zastupnica i članica Marija Bagarić. Trenutačni omjer snaga u Skupštini je: HNP (Hrvatski narodni pomak) 5, HDZ BiH 4, HDZ 1990 4,  HNL (Hrvatska nezavisna lista) 2 i HRS 1, dok s druge strane SDA i SDP imaju po 2 zastupnika, SNSD također 2, a srpski blok Srpsko jedinstvo i Srpska sloga također 2 zastupnika i nanovo neovisna zastupnica već spomenuta Marija Bagarić. Pomak i po dogovoru hrvatskih stranaka s konca prošle godine ima dogovorenog mandatara Ivana Vukadina, no to u praksi i nije zaživjelo jer do lipnja nije potvrđen od strane županijske Skupštine.

"Politička scena se aktivirala i vjerujem da će narednih 10 dana biti jako dinamično i pokazat će se nova skupštinska većina, vjerojatno od idućeg utorka. Pitanje samo nova-stara ili nova-nova, ali krenulo se u aktivne razgovore u kojima sudjeluju svi politički akteri makar imali 1 zastupnika. Ne vjerujem da će se ovo moći dugo odugovlačiti i da će biti definirano tko će sačinjavati vlast, a i tko će imati županijsku većinu", kazao je Drago Konta, predsjednik HDZ-a HBŽ za hercegovina.info koji je istaknuo kako svakako svoju stranku vidio kao dio buduće vlasti.

Skupština HBŽ

U medijima se spominjala i hrvatska Vlada...

"Da. Pa hrvatska većina u Vladi je izgledna, ali ne mogu biti siguran da će tu biti tri najjače stranke iz reda hrvatskog naroda. Pregovori su svakako u tijeku, ali će se uskoro sve definirati i znat ćemo idući tjedan puno više toga", istaknuo je Konta.

Kontaktirali smo i ostale aktere koji će vjerojatno sačinjavati vladajuću većinu, no nisu bili raspoloženi prokomentirati trenutačno stanje oko raspleta još jedne političke dubioze u našoj državi.

Ipak je realnija preslika državne razine u kojoj bi hrvatske stranke morale pronaći partnere.

Hrvatske stranke ukoliko bi sve bile jedinstvene mogu formirati dvotrećinsku vladu s potrebnih 17 ruku, no to je teško za očekivati zbog odnosa u Županiji, ali i na drugim razinama gdje nitko nikome ne vjeruje. U ovim trenucima nitko ne može jamčiti kako će izgledati Vlada budući da je trenutačno najjača stranka HNP koji nema državni kapacitet da formira vlast 'Trojke', a HDZ trenutačno nema teoretsku šansu formirati 'Trojku' u Hercegbosanskoj županiji te će biti nužno uvući u priču preostale dvije najjače stranke u Županiji, a to su već spomenuti HNP i HDZ 1990 koji zajedno imaju 9 ruku i nezaobilazan su faktor barem za pregovore.

Skupština HBŽ

Šarolik izborni pokazateljza malu sredinu

U Hercegbosanskoj županiji se možda najbolje očitava šarolikost društvenog suživota, a izborni rezultati daju omjer onoga što se zapravo događa na terenu, ali kasnije u postizbornim procesima može dodatno zakomplicirati situaciju. U ovoj 'maloj bari' čak je 10 stranaka koje su ušle s barem jednim zastupnikom u županijsku Skupštinu.

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.