FOTO  Na Matića brdu obilježena deseta obljetnica pogibije makedonskog izaslanstva

Boris Trajkovski, Ljubo Bešlić, Radmila Komadina
Na današnji dan, prije točno deset godina, makedonski zrakoplov, kojim je Trajkovski sa svojim suradnicima putovao na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostar, pao je u blizini sela Rotimlja, oko 15 kilometara jugoistočno od Mostara.

U nesreći je poginulo svih devet putnika i članova posade.

Na današnjem obilježavanju tragične nesreće makedonski predsjednik Đorđe Ivanov kazao je kako je 2004. godine Makedonija izgubila velikog državnika, a čitava regija mirotvorca posvećenog dijalogu i izgradnji povjerenja.

"Trajkovski je bio na čelu Makedonije u najtežoj neizvjesnosti od neovisnosti zemlje. U trenutku kada smo prolazili kroz najveću buru, Trajkovski je upravljao kormilom naše zemlje i uspješno nas izvukao iz nemirnih voda", kazao je Ivanov.

Dodao je kako je posljednji dokument na koji je Trajkovski stavio potpis bio zahtjev Republike Makedonije za članstvo u Europskoj uniji.

"Danas, deset godina kasnije, još uvijek čekamo da se ispuni vizija Borisa Trajkovskog za europsku Makedoniju. Uvjeren sam da će njegov san i san svakog makedonskog građanina da Makedonija bude punopravna članica Europske unije i NATO-a, biti ispunjen", naglasio je Ivanov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je Trajkovski bio veliki prijatelj BiH, sposoban političar i diplomat.

Pored makedonskog izaslanstva i izaslanstva Predsjedništva BiH, na spomen obilježje na mjestu pada zrakoplova vijence su položila izaslanstva Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Armije Republike Makedonije, diplomatskog zbora, te Grada Mostara i predstavnika Udruge Makedonaca u BiH.

U ime Grada Mostara vijenac su položili gradonačelnik Ljubo Bešlić i glavna savjetnica Radmila Komadina.