NA BOŽIĆ Rusija prekinula primirje i nastavila napade, isprovocirala ih nova najava pomoći Ukrajini

Rat Ukrajina Rusija zima

Rusija je u subotu pokrenula napade širom Ukrajine, ubivši najmanje dva civila, kršeći jednostrano, samoproglašeno primirje za pravoslavnu proslavu Božića. 

Napadi su uslijedili kada su SAD najavile da će Ukrajini poslati dodatnih 3,75 milijardi dolara oružja i druge pomoći, uključujući prvu isporuku oklopnih vozila Bradley poznatih kao "ubojice tenkova". 

Washington je također pozvao Italiju da osigura sustavne protuzračne obrane Ukrajini, tijekom razgovora između dva glavna savjetnika, izvijestile su novine La Repubblica. 

Potrebno 600 do 700 borbenih vozila

Nova vozila, sa sličnom pošiljkom iz Njemačke i projektilima protuzračne obrane Patriot iz dvaju zemalja, predstavljaju demonstraciju zapadnog jedinstva s Kijevom. Usred špekulacija da Moskva možda planira novu mobilizaciju kako bi proširila redove vojske Ukrajina je rekla da joj je potrebna protuzračna obrana za zaštitu civilne infrastrukture na meti Rusije i više vojne pomoći za probijanje ruskih utvrđenih položaja na prvoj crti. 

Visoki dužnosnici rekli su da im je potrebno 600 do 700 borbenih vozila za pješaštvo i 300 tenkova. 

Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski pohvalio je američku pomoć kao "točno ono što je potrebno", dok su borbe bjesnile diljem zemlje. 

Borbe su uništile veći dio grada

Neke od najžešćih borbi vodile su se oko grada Kremina u Luhansku, priopćilo je u subotu britansko Ministarstvo obrane. 

Zimzelena šuma tamo pruža zaklon čak i zimi, tako da se obje strane bore s točnim podešavanjem topničke vatre. 

Pritisak u tom području vjerojatno je dio ruskih napora da zauzme istočni grad Bakhmut, koje su osujetile ukrajinske snage. Borbe su uništile veći dio grada i odnijele mnoge živote, posljednji su 66-godišnji muškarac i 61-godišnja žena koji su ubijeni granatiranjem. Još 13 je ozlijeđeno.