NA 20 POSTO Ograničen rast cijene električne energije

skuplja struja
Ilustracija

Vlada Federacije BiH ograničila je rast cijena električne energije gospodarstvenicima na 20 posto, potvrdio je u utorak premijer Nermin Nikšić.

Iz Udruge poslodavaca FBiH su kazali da su im u proteklom razdoblju iz Elektroprivrde BiH nuđeni ugovori za 2024. godinu s povećanom cijenom struje do 70 posto.

Kako je ranije istaknuto, rast cijena struje se odnosi samo na gospodarstvo i ona neće biti skuplja za građane, prenosi Klix.ba.

Vlada je na prethodnoj sjednici proglasila stanje ugroženosti opskrbe električnom energijom za 2024. godinu čime je ispunila zakonske uvjete da samostalno propiše način formiranja i kontrole cijena struje.

Međutim, kako je to bilo i prethodnih godina poskupljenje struje gospodarstvenicima u konačnici su osjetili građani povećanom cijenom roba i usluga na što je upozorio i predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

U situaciji kada aktualna vlast i dalje nije uradila ništa na smanjenju poreza i doprinosa na plaće, ukidanju parafiskalnih nameta i liberalizaciji tržišta radne snage, povećanje cijene električne energije predstavljat će novo opterećenje za gospodarstvo, ali i građane, smatra Smailbegović.