MUŠKE VLADE U HERCEGOVINI U četiri županije tri ministrice

Karanfil
Ilustracija

Za nekih pet dana na sva zvona govorit će se o pravima žena, kupiti im se koji karanfil i drugo cvijeće, čijim mirisom se želi zakloniti činjenica da su pripadnice ljepšeg spola i danas u Bosni i Hercegovini zapostavljene.

Dovoljno govori podatak da na području Hercegovine nemamo nijednu gradonačelnicu, a nismo je ni imali, a u četiri vlade imamo tek tri žene, koje su ministrice.

U Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru nemamo niti jednu ženu. Premijer Herceg na čelu je muške Vlade. U susjednoj županiji, odnosno Vladi Županije Zapadnohercegovačke imamo jednu ministricu - Ružicu Mikulić, ministricu obrazovanja, znanosti, kulture i športa. Bolje jedna, nego nijedna, kao u HNŽ.

I u Vladi Hercegbosanske županije tek jedna ministrica – Vasilija Broćeta, i to rada, zdravstva i socijalne skrbi. Idemo dalje, u Vladi Srednjobosanske županije također jedna žena, ministrica financija Mirjana Plavčić.

Vlada Posavske županije prednjači po broju ministrica, pa ima “čak” dvije – Nadu Ćulap i Anu Andrić, u financijama iI prosvjeti.

I dok se još, kao za lijeka, ipak nađe pokoja ministrica, nemamo u Hercegovini nijednu predsjednicu Vlade, a kako rekosmo žene nisu zastupljene ni u gradovima i općinama, gdje već dvadesetak godinama imamo iste ljude i odreda - muškarce. Stranke u BiH ženama teže daju priliku, no kroz koji dan će se također karanfilom sjetiti da je Dan žena, jednom u godini, umjesto svaki dan.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.