VIDEO  MUP HNŽ REAGIRAO Ne možemo preuzeti migrante

MUP HNŽ REAGIRAO Ne možemo preuzeti migrante
Hercegovina.info

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) uputilo Ministarstvu sigurnosti BiH pismo povodom premještanja migranata iz Unsko-sanske županije na područje Bradine, općina Konjic, točnije u bivšu vojarnu.

Sadržaj se učitava...

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Obavještavamo Vas da MUP HNŽ nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa sa migrantima jer se radi o aktivnostima neusuglašenim sa nivoima vlasti u HNŽ i jedinice lokalne samouprave u Konjicu.

Na ovakvo postupanje nas obavezuju Zaključci Skupštine HNŽ broj 02-01-VI-015/20 od 31.1.2020.godine – točka 3 citiramo: 'Skupština traži od organa na svim nivoima vlasti u BiH da u skladu sa važećim propisima koordiniraju sa nadležnim tijelima u HNŽ i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ sve aktivnosti koje se odnose na migrante'. Isto tako, obavezuje nas i Zaključak Vlade HNŽ broj; 01-01-02-2729/20 sa danas održane sjednice, a kojeg Vam dostavljamo u privitku ovog akta.

Dakle, da bi se udovoljilo Vašem zahtjevu i pristupilo realizaciji aktivnosti iz akta veze insistiramo na poštivanju gore navedenih zaključaka.

Također, upozoravamo na činjenicu da prema operativnim saznanjima raspolažemo informacijama da je ova najava izazvala ogromnu uznemirenost građana, te da se velika grupa mještana (za sada više od 150) samoorganizirala i da planira vlastitim tijelima i drugim preprekama zapriječiti dolazak migranata u njihovo mjesto. 

U razgovorima ističu da ne žele uvoz tuđih problema u njihovu sredinu, da bivša vojarna nema nikakve uvjete za prijem tolikog broja migranata, da je jako blizu glavne prometnice M-17, njihovih kuća i škole, da nije ograđena nikakvom zaštitnom ogradom i da ne postoji minimum sigurnosnih uvjeta za boravak migranata.

Ovakav ishitreni postupak Službe sa strancima sa sigurnosnog aspekta za MUP HNŽ je također apsolutno neprihvatljiv. Područje HNŽ je već u velikoj mjeri opterećeno sigurnosnim problemima koje izazivaju migranti  i da je ove godine zabilježeno preko 250 slučajeva poduzimanja mjera i radnji prema migrantima. Sadašnje najave i eventualni njihov smještaj na područje HNŽ bi još dodatno destabilizirao ionako opterećenu sigurnosnu sitiaciju.

Isto tako, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu i pojačane aktivnosti na realizaciji akcije 'Mirni praznici', aktivnosti na realizaciji Naredbi Kriznog stožera u vezi pandemije covid-19 i drugih.

Zadaća MUP-a HNŽ je pružanje maksimalne osobne i imovinske sigurnosti svih građana ove županije i svih onih koji borave na ovom području, a ovakvi potezi prebacivanja sigurnosnih problema na naše područje nisu prihvatljivi, nego naprotiv mogu izazvati nesagledive posljedice i narušiti stanje sigurnosti, navedeno je u pismu kojeg potpisuje ministar Slađan Bevanda.