MOŽDA SAD BUDE I VINOGRADA Marušiću i potpredsjedniku Veleža poništene urbanističke suglasnosti za 11 solarnih elektrana

Admir Rahimić i Niko Marušić

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije poništilo je Niki Marušiću urbanističke suglasnosti za 11 solarnih elektrana na širem mostarskom području, preciznije u naseljima Gubavica i Pijesci. 

Ovim rješenjem od 9. veljače 2024. godine poništava se suglasnost mostarskog Odjela za urbanizam i građenje koji je dao urbanističke suglasnosti za solarne elektrane koje su u vlasništvu Nike Marušića i biznismena iz dijaspore - Admira Rahimića koji je odnedavno postao potpredsjednik FK Velež.

Sve ispočetka

Ovaj predmet vraćen je na mostarskim urbanistima i vodit će se ponovni postupak. Na ovom lokalitetu bilo je predviđena izgradnja 11 fotonaponskih elektrana, svaka pojedinačno veličine 4,95 MW što je dozvoljena snaga za čiju gradnju je nadležan grad ili općina, a u ovom slučaju Grad Mostar. Mještani koji se godinama bore protiv ove solarne muljaže čija je zemlja prvotno kupljena za vinograde barem na kratko mogu odahnuti i biti mirni. Solarne elektrane bi se, prema zahtjevima investitora, trebale prostirati na 67 hektara, a od toga se njih 9 nalazi na Pijescima, dok bi 2 bile smještene na području mostarskog naselja Gubavica.

Čija je zapravo tvrtka 'Europa Solar'?

Još uvijek fantomska 'Europa Solar' u većinskom je vlasništvu Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu okoliža HNŽ. Upravo je na ovom području (Pijesci, Gubavica, Kruševo - Čule) 2006. godine HDZ-ov direktor, poduzetnik i poljoprivrednik Marušić dobio ogromnu državnu zemlju po cijeni od 4 feninga koja je proglašena od interesa Hercegovačko-neretvanske županije. Zemlju je dobio za sadnju vinove loze koja nikad nije posađena, a registracijom 'Europa Solarom' izgleda da je sve spremno da se i Marušić uhvati u kolo solaromanije. 

Najveći udio u tvrtki koja bi mogla zagospodariti dulumima poviše Mostara su upravo Marušić s ulogom od 10.320 maraka, ali i njemački E&A Beiteiligungs iz Husuma koji ima isti udio u vlasništvu. Tu se još nalaze Mile Juričić, Ivan Kvesić, Josip Markić, Željko Pušić i Nikolina Čuljak.

Zašto je Grad Mostar izdao suglasnost za solare?

Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara u svom obrazloženju navedenog rješenja je naglasio kako je 'EUROPI SOLAR' (op. Marušić i ortaci) sa sjedištem u Širokom Brijegu urbanističku suglasnost za solarne elektrane izdao jer su, kako navode, izvršenim očevidom na lokaciji i uvidom u dokumentaciju utvrdili da se predmetne parcele nalaze u zoni izgradnje vjetro i solarnih elektrana.

Mještani isključeni

Poništenje ovih urbanističkih suglasnosti može biti 'solarni presedan' jer se poništenje temelji na onome s čim se susreći svi građani oko i iznad čijih kuća se planiraju velika solarna postrojenja. Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ uvažilo je žalbu mještana iz mjesta Pijesci i Gubavica koji su se žalili da su isključeni iz svih planiranja što je suprotno tezi prvog čovjeka Mostara Marija Kordića koji tvrdi da su suglasnosti usklađene s voljom mještana i održanim javnim raspravama.

Mještani su se žalili da je na nepouzdan i nezakonit način utvrđeno činjenično stanje jer su kao vlasnici objekata i zemljišta susjedi s predmetnim parcelama.

Poništena sporna odluka

"Shodno odredbi o prostornom uređenju, žalba izjavljena na rješenje o urbanističkoj suglasnosti je dopuštena. Iz rješenja o urbanističkoj suglasnosti i iz spisa predmeta nesporno se može zaključiti da je svojstvo stranke u postupku imao samo investitor kao osoba po čijem je zahtjevu pokrenut upravni postupak shodno Zakonu o prostornom uređenju kojima je određeno da zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti podnosi investitor službi za upravu jedinice lokalne samouprave nadležnoj za poslove prostornog uređenja", stoji u rješenju županijskog Ministarstva.

Osnovana žalba

Nadalje u svom rješenju iz Ministarstva naglašavaju kako u spisu predmeta nije priložen, a ni korišten izvod iz Prostornog plana pa se i sami pitaju na temelju čega je utvrđen dispozitiv (urbanističko-tehnički i ostali uvjeti).

Uvidom u predmetnu urbanističku suglasnost jasno je da ista ne sadrži podatke o namjeni, položaju i oblikovanju građevine, propisane suglasnosti, odnosno uvjete za građenje nadležnih organa i službi, obveze u odnosu na susjede i dr.

Također, urbanističko-tehnički uvjeti nisu potpisani od ovlaštene osobe Odjela, a shodno tome nisu utvrđeni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju.

Ovo ohrabrujuće rješenje bi moglo biti prvo u nizu za mještane koji se sa sličnim problemima bore godinama, a nisu dosad nailazili na sluh nadležnih. Novi ministar Bekir Isaković u ovom i sličnim predmetima ima priliku građanima vratiti povjerenje koje je njegov prethodnik Suad Hasandedić skoro bespovratno narušio, a upravo Isakovićev potpis stoji na poništenim urbanističkim suglasnostima Niki Marušiću & Co što može biti nagovijestiti pozitivan dašak promjena u pogodovalačkim strukturama.

Shema 'solarne Hercegovine' svugdje je ista, a bazira se na političkom žmirenju i talovima s tajkunima za čije projekte mještani saznaju tek kada ugledaju bagere iznad svojih kuća. S druge strane, iako to Zakon jasno nalaže, mještani nisu uključeni u javne rasprave u svojim sredinama gdje bi se na terenu točno precizirali uvjeti gradnje solarnih elektrana koje bi bile na koristi i investitora i mještana ne ugrožavajući floru i faunu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.