MOSTARSKA VIJEĆNICA "Kolegij Gradskog vijeća nije nikada donio odluku da zabrani sudjelovanje neformalnoj grupi građana"

Adela Gosto

Nakon što Kolegij Gradskog vijeća Mostara nije dozvolio predstavnicima neformalne grupe građana koji su pokrenuli inicijativu „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ prisustvo na tematskoj sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 15.4.2024. godine s jednom točkom dnevnog reda „Analiza utjecaja na životnu sredinu u prigradskim naseljima nakon izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara, kojim su planirana solarna postrojenja“, javno se oglasila i vijećnica Adela Gosto, optuživši vodstvo Gradskog vijeća za manipulaciju.

Gosto je na društvenim mrežama prokomentirala dopis predsjednika Vijeća Salema Marića da je usvojen zaključak prema kojem predstavnici ove neformalne grupe neće moći sudjelovati na sjednici GV koju su inicirali.

U dopisu tako piše:

"Na sjednici Kolegija Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj 26.03.2024. godine a u vezi prisustva i obraćanja neformalnih grupa građana Gradskom vijeću Grada Mostara na temu: „Analiza utjecaja na životnu sredinu u prigradskim naseljima nakon izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara, u kojim su planirana solarna postrojenja."

Kolegij Gradskog vijeća donio je sljedeći zaključak:

Svi zainteresirani građani svoje sugestije, mišljenja i prijedloge sa područja gdje se planiraju graditi solarna postrojenja mogu dostaviti vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara sa svog područja ili drugim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara, koja će biti prezentirana na samoj sjednici, jer je kolegij mišljenja da su vijećnici predstavnici građana"

dopis gv

Adela Gosto tvrdi da nikakav zaključak niti odluka nije donesena.

"Na kolegiju Gradskog vijeća Grada Mostara održanom 26.03.2024. nije donesen nikakav zaključak, niti se o ovakvom zaključku glasalo!
Kao i obično dio vijećnika je zagovarao i zahtijevao prisustvo predstavnika neformalne grupe građana na sjednici koja će biti održana 15.04.2024. godine, dok je dio vijećnika vladajuće garniture osporavao njihovo prisustvo obrazlagajući to činjenicom, da se oni ne mogu nazvati predstavnicima nekog, jer njih nitko nije “birao” .

Upravo ove riječi mi upućuju na tom kolegiju oni koji vjerovatno ne bi ni sjedili u vijeću da su sve kutije nakon izbora otvorene. 
Naravno na ovom kolegiju imali smo i prisustvo vječitih kamenih spavača i opozicije i vlasti… to su vam oni što sjede, a ne znaju što su tu.
Ograđujem se od ovog zapisnika, jer nije istinit i točan!!!
Nije kolegij Gradskog vijeća odlučio, niti je kolegij glasao o ovom zaključku! 
Vijećnici koji čine Kolegij su pokušali raspravljati , gdje su stavovi nas koji smo tražili prisustvo građana na sjednici vama vladajućim bili neprihvatljivi, te smo prekinuti rečenicom, “Eto nek’ vama daju šta misle da trebate pročitati za govornicom, pa pročitajte”!
Ne sakrivajte se iza Poslovnika GV i neusvojenog Statuta, NIJE KOLEGIJ DONIO ZAKLJUČAK, odlučili ste vi pojedinci pripadnici vladajuće strukture!