MOSTARKE UPOZORAVAJU Muškarac mami žene u stanove koji ne postoje i traži seksualne usluge

Mostar lažni stan silovatelj

Na grupama specijaliziranim za izdavanje i najam stanova u Mostaru sve više žena upozorava na osobu ili više njih koje sa lažnih profila nudi nepostojeće stanove.

Tako jedna od žena koje je manijak pokušao namamiti piše: "Pripazite, sve slike stana s navodnom lokacijom u Mostaru su slike iz oglasa stana koji se prodaje u Sarajevu".

Lažne slike stanova

U prilogu objavljuje prepisku sa osobom koja se na facebooku predstavlja kao Halid Halid, a u međuvremenu je ugasila svoj profil.

Halid Halid je postavio oglas sljedećeg sadržaja na stranicu Stanovi Mostar: "Pozdrav, iznajmljujem moderno opremljen stan Strelčevina. Za više upita javite se u inbox"

Mostar lažni stan silovatelj

Nakon što mu se gospođa javila, s molbom da joj pošalje slike stana, prevarant šalje fotografije stana iz Sarajeva koji je postavljen na stranicu jedne sarajevske trgovine nekretninama. Uz to dodaje i fotografiju spavaće sobe koja je skinuta sa stranice jednog turskog hotela.

Mostar lažni stan silovatelj
Stan u Sarajevu čije je slike ukrao lažni stanodavac iz Mostara FOTO: OLX

Gospođa je primijetila kako su slike lažne, te ga prozvala zbog toga, nakon čega se Halid Halid počeo nevješto izvlačiti, tvrdeći kako je stan u Mostaru, a krevet poklon od strike koji je vlasnik hotela u Turskoj. Neuvjerljivo je pokušao objasniti kako je stan u Mostaru, a njegovi papiri o vlasništvu i katastru u Sarajevu.

Mostar lažni stan silovatelj

Žena tu prekida komunikaciju i javno upozorava druge korisnice stranice Stanovi Mostar da ne nasjedaju.

Nedugo nakon toga, profil Halid Halid nestaje sa facebooka.

Angažirao je za čišćenje, pa tražio seksualne usluge

Novinar portala Hercegovina.info razgovarao je sa ženom (podaci poznati redakciji) koja se privatno bavi čišćenjem stanova, a također je imala neugodno iskustvo sa ovim korisnikom.

Govori nam kako ju je prije otprilike dva mjeseca kontaktirala osoba iza profila Halid Halid sa ponudom da mu očisti stan koji se navodno nalazi u naselju Zalik. Gospođa je ne sluteći ništa ušla u prepisku s njim, da bi joj on umjesto za čišćenje  počeo nuditi novac za seksualne usluge i biti veoma neugodan u komunikaciji.

Vrebaju žene koje dolaze same gledati stan

Na ovu objavu javilo se još žena sa sličnim iskustvima. Modus operandi je isti, osoba napravi lažni profil (imena koja se navode su Halid Halid, Adis Softić, Alen Škoro) te nudi stan po realtivno niskoj cijeni na dobroj lokaciji.

Mostar lažni stan silovatelj

Muškim profilima ne odgovaraju na upite dok od žena koje se jave pokušava saznati što više privatnih informacija poput one žive li same, odnosno planiraju li same živjeti u stanu koji on navodno izdaje.

Kada je riječ o identitetu osobe koja stoji iza ovih prevara, nekoliko je čitateljica podsjetilo na H.B. iz Viteza, koji je u ožujku nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog silovanja.

Njemu se na teret stavlja da je 2021. godine u Vitezu objavio lažni oglas za izdavanje stana, na koji se javila žrtva, koju je prevarom naveo da zajedno odu pogledati nepostojeći stan, da bi je pod prijetnjom pištoljem i nožem na kraju silovao.

Portal Hercegovina.info kontaktirao je nadležna policijska i pravosudna tijela, sa upitom znaju li gdje se nalazi osoba inicijala H.B. i kada se očekuje izricanje pravomoćne presude za nedjelo za koje je optužen.

Kada dobijemo odgovor i više informacija, javnost će biti upoznata, a dotad svim ženama u potrazi za stanom preporučujemo da nikako ne idu gledati potencijalne stanove bez pratnje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.