VIDEO  Mostarac pokrenuo prvi podcast u svijetu iz zatvora

Hrvoje Miletić podcast "Dvije strane"
Hrvoje Miletić

Na YouTube scenu stiže nam novi podcast iz domaće produkcije. Za njega se pobrinuo mladi Mostarac Hrvoje Miletić koji živi i radi na relaciji Mostar - Norveška. S obzirom na to da jedan dio godine boravi u BiH, odlučio je krenuti u realizaciju svoje davne ideje. No, njegov podcast neće biti klasičan, njegovi gosti će uglavnom biti "s one strane zakona", odnosno "iza rešetaka". Hrvoje je pokrenuo prvi podcast u svijetu iz zatvora.

"Prije nekoliko godina, dok smo na Balkanu imali jedan ili dva podcasta  imao sam ideju za pokretanjem istog. No, nisu se posložile kockice. A u međuvremenu se pojavilo jako puno podcasta sa sličnom tematikom i to mi nije više bilo zanimljivo. Kroz život, kada bi sreo osobu sa zatvorskom prošlosti uvijek sam htio čuti njegovu životnu priču i primijetio sam da se iz te priče može izvući dosta pozitivnih stvari što me je inspiriralo da pokrenem ovaj projekt", kaže Hrvoje za Hercegovina.info.

No, njegov cilj nije promicanje kriminala i drugih kaznenih djela, nego nešto potpuno drugo.

"Naravno da nije. Za snimanje je potrebno dobiti suglasnost federalnog ministarstva pravde. Moram istaknuti pozitivan pristup ministra Vedrana Škobića koji uistinu želi pomoći onima koji izdržavaju kazne zbog svojih djela, i zbog toga mislim da je i prepoznao ovaj projekt kao pozitivan. Nakon toga stiglo je odobrenje i od Rusmira Isaka direktora KPZ ZT Zenica koji zajedno zamjenikom direktora Ivicom Dujmovićem i pomoćnikom direktora Vedadom Hajdarevićem ovaj projekt shvaćaju jako ozbiljno i tako su mu i pristupili. Također sam primijetio velike napore koje ova uprava ulaže da pomogne resocijalizaciji zatvorenika".

Jasno naglašava kako mu od tih ljudi nije cilj raditi zvijezde i heroje, nego naprotiv pokazati mladima, pa i njihovim roditeljima kojim putem ne treba ići. 

"Ideja od samog početka je da u prvom dijelu emisije bude razgovor o djetinjstvu, te utjecaju okoline kako bi se ukazalo na probleme koji su utjecali na izvršenje kaznenih djela. Jer smatram da je našem društvu potreban viši stupanj svijesti o važnosti odgoja te otklanjanja ranih problema u djetinjstvu. S druge strane želim prikazati kako ima i takvih zatvorenika kojima se spletom nesretnih okolnosti dogodile stvari koje se mogu dogoditi mnogima, a po izlasku iz zatvora su stigmatizirani, odbačeni od društva i teško nalaze posao. Te im želim dati priliku da se pokažu u pravom svijetlu".

Objasnio je i naziv podcasta "Dvije strane".

"Razlog je taj jer svaka priča ima dvije strane. Planirano je da podcast bude i s ravnateljima zatvora, čuvarima, policijskim inspektorima, ministrima, što je druga strana na odnosu na zatvorsku".

Svoj posao ima, a ističe kako je njegov podcast neprofitabilna priča.

"Ukoliko se dogodi sponzorstvo, plan je pokrenuti fond za pomoć zatvorenicima pri izlasku iz zatvora, jer sam dobio provjerene informacije da se mnogi vraćaju namjerno u zatvor jer nemaju gdje nakon izlaska", rekao je Hrvoje Miletić.

Podcast planira raditi i u ostalim zatvorima u BiH možda i šire. 

"U prvoj emisiji je gostovao Belmin Pašalić. On je govorio o svojim kaznenim djelima nanošenje teških tjelesnih ozljeda više puta itd. Također govori o zatvorskom životu, kroz što je sve prolazio u zatvoru, na kakve je probleme nailazio i kako se s njima izborio. Prošao je sve zatvorske paviljone o kojima je detaljno govorio od najgoreg "kažnjeničkog" do na kraju vanjskog paviljona. Smatram da je životna priča Belmina usprkos kaznenim djelima ipak pozitivna. Te se nadam da sam mu pomagao u resocijalizaciji".

Prva emisija bit će premijerno objavljena u petak u 20 sati na njegovom kanalu "Dvije strane".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.