MOSTAR U KAMPANJI ZA DRŽAVU - SDP bi mijenjao ulicu Ive Zelenike - ustaše njegovim bratom partizanom

Ulice u Mostaru
Ilustracija/hercegovina.info

Mostar je uvijek bio grad na kojem se najlakše, bez ikakva programa nedaj Bože, poentira u kontekstu nadolazećih izbora. I dok Grad vrvi problemima koji su sigurno prioritetniji za rješavanje, u Mostaru se pristupilo ulicama, problemu koji nije završila ni zadnja mostarska vlast, a ne znamo ni hoće li ova. 
Dok manje više postoji konsenzus da iz mostarskih ulica moraju letjeti ustaše, oko Tita, koji je na listama svjetskih zločinaca, a čiji su zub ponajviše osjetili Hrvati i njihovi vjerski predstavnici, nemamo konsenzus. Štoviše, na Gradskom vijeću Mostara iznesen je jutros prijedlog da se Ulica Ive Zelenike ustaše, zamijeni Antom Zelenikom – bratom mu partizanom. 

Ivo Zelenika rođen je 1924. godine. Njegova dva brata, stariji Ante rođen 1922. i mlađi Niko 1944, priključila su se partizanima, dok je Ivo od početka rata aktivno sudjelovao u ustaškom režimu. Danas jedna mostarska ulica nosi naziv Tabornika Ive Zelenike. I umjesto da se okrenemo budućnosti, i osobama koje svi mostarci vole SDP bi ideološka pitanja rješavao mijenjanjem ustaše za partizana

Upitno je jesmo li mi u Mostaru u 2022. zreli da iz mostarskih ulica izbacimo SVE dužnosnike komunističkih, fašističkih i drugih diktatorskih režima nazovemo po živućim legendama, ili umrlima koji to zaslužuju radom za dobrobit Mostara.  

“Jedni gledamo ovako, drugi onako, no rezolucijom UN-a proglašeni su svi totalitarni režimi i znamo koji su i Mostar će imati u budućnosti posla na ovim temama i nadam se da će Mostar imati i volju i želju da neke stvari rješavamo na dobrobit budućnosti i da ćemo otvoriti i neke druge sporne teme. U tom kontekstu predlažem da na dnevni red uvrstimo odluku o osnivanju privremenog povjerenstva za promjenu naziva ulica na području Mostara. Tom odlukom formira se Povjerenstvo kojem je zadatak predložiti GV promjenu 5 kontroverznih naziva ulica, te iznaći odgovarajuće nazive koji prevazilaze ideološke nesuglasice”, kazao je Kordić. Povjerenstvo bi činili gradonačelnik, predsjednik GV Salem Marić i predsjednici klubova sva tri naroda. 

Predsjednik GV Mostara Salem Marić je kazao da je Koalicija za Mostar za promjene naziva ulica. 

Sanel Žuljević ispred SDP-a je dao prijedlog da se u dnevni red uvrsti pet odluka - Ulica Mile Budaka preimenuje u Ulicu Svetozara Ćorovića, Ulica Jure Francetića u Ulicu dobrovoljnjih darovatelja krvi, Ulica Vokića i Lorkovića u ime Ulice Husage Čišića, te Ulica Ive Zelenike u ime njegova brata Ante Zelenike, a Ulica Đure Spuževića u Ulicu sestara Bergman. Kažimir Miličević ispred Kluba HDZ-a u GV Mostara iznio je stajalište da je HDZ za promjenu svih spornih naziva ulica iz totalitarnih sustava. 

“Mislimo da prijedlog kolega iz SDP-a sada nema smisla, pogotovo jer imamo prijedlog odluke o formiranju privremenog povjerestva koji je iznio gradonačelnik. Ovo što su su kolege iz SDP-a iznijele je politikanski trik, jer jer je nemoguće u roku pet minuta donositi ovakve vrlo bitne odluke”, istaknuo je Milićević zatraživši da kolege iz SDP-a povuku prijedlog, osobito jer su u manjini po broju vijećnika. Odgovorio je Arman Zalihić iz SDP-a Mostar kazavši da je Milićević napravio povredu poslovnika jer svaki vijećnik može predlagati odluke i to im pravo ne može nitko oduzeti. 

“Ovo pokazuje samo da vi težite totalitarnom načinu vladanja, a radi ovog totalitarnog sam izašao jer bi bilo dobro kad pričate o totalitarnim režimima da jasno kažete na što mislite. Ako mislite o kraljici Katarini koja je bila u monarhiji, i monarhija je totalitarni režim – apsolutistički. Mislim da to morate staviti u kontekst 15 stoljeća i da ne trebate vrijeđati takve osobe koje imaju veliki povijesni značaj za ovu zemlju I grad”, ustvrdio je Zalihić. 

Nakon verbalnog obračuna Milićevića i Zalihića uključio se gradonačelnik. Istaknuo je da razumije da je nervoza i kampanja, no apelirao je na zdrav razum. 
“Upravo bi ovo htio izbjeći, jer za ovim nema potrebe. Svakodnevno radimo na tome, godinu i pol dana pokazujemo širinu da smo spremni suočiti se sa svim problemima. Mislim osobno Armane da je prijedlog vaš ishitren. Ovo nije tema koja je od jučer, ni od prije mjesec dana. O ovoj temi gradonačelnik s ljudima razgovara od početka mandata”, istaknuo je Kordić. 

“Što se tiče komentara totalitarni – ne totalitarni, kraljice Katarine, Josipa Broza Tita, Pavelića i svega vrlo je jasna rezolucija UN-a i zna se što su totalitarni režimi”, dodao je da je kretanje u tom smjeru loš put. 

Uključio se i predsjednik GV Salem Marić. 

“Moram reći da je Koalicija za Msotar za promjenu naziva ulica i ovu dobru namjeru moramo iskoristiti da završimo process promjene naziva ulica, a ne ulazimo u politikanstvo. Mislim da je svjestan predlagač da ovakav način jednostranog predlaganja upravo i doveo do ovoga da mi danas raspravljamo o promjeni naziva ulica”, istaknuo je Marić dodavši da je nužan ozbiljan pristup I široki konsenzus vijećnika. 

Da bi se nadišla problematika naziva ulica u Mostaru treba se okrenuti budućnosti. Neutralni nazivi ulica, poput ulice lipa, platana, višanja, trešanja, nazivi ulica po živućim Mostarcima sportašima Sliškovićima, Bogdanovićima i td., ali i preminulim arhitektima, povjesničarima, graditeljima, izumiteljima dobar su put i pozitivan smjer za Mostar. 

Međutim, u Povjerenstvo bi bilo ključno imenovati i eksperte, najmanje jednog novinara, jednog povjesničara, jednog umjetnika, koji bi selektirali najbolje među dobrima, a po sadašnjem prijedlogu u njemu će sjediti samo politika, od koje možemo očekivati torovanje. 

Inače, Ulice su se u Mostaru vratile na dnevni red nakon ovog dopisa, predstavnika međunarodne zajednice, iz kojeg je razvidno da ni oni nisu upućeni da je ulica kojima bi trebalo mijenjati najmanje 5, a nameće se i ona šesta - Titova, i tko zna koje sve još. Ako ćemo usitinu prošlost ostavljati u prošlosti, onda je treba pomesti do kraja.  

Ulice u Mostaru

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.