Mostar: Održana javna tribina na temu pripadnosti javnih prihoda u BIH

federacija, županije, Udruga Vrisak
Na tribini su govorili: doc.dr. Zlatan Begić, pokretač Tuzlanske inicijative, Predrag Kožul, zastupnik u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Zdenko Klepić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Vedran Arapović predsjednik Udruge građana "Vrisak".

Sudionici tribine u svojim obraćanjima dotaknuli su se spornog zakona o pristupu javnim prihodima u Federaciji Bosne i Hercegovine koji prema njihovim riječima predstavlja najveću diskriminaciju u Bosni i Hercegovini.

Doc.dr. Zlatan Begić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i pokretač Tuzlanske inicijative smatra kako je ovakva raspodjela javnih prihoda dovela do neravnomjernog razvoja pojedinih dijelova Federacije, a privilegiranje drugih dijelova Federacije, s posebnim aspektom na Sarajevo.

"Neravnomjerna raspodjela javnih prihoda u FBiH dovela je do teške ekonomske situacije posebno u Tuzlanskoj županiji, i neposredno utjecala na demonstracije građana u veljači. Mi smo našim predstavnicima iz Tuzle u federalnoj vlasti poručili da ćemo striktno paziti na njihove ponašanje", poručio je Begić.

Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Federalnom parlamentu u svom obraćanju nazočnima prenio je svoja iskustva i dodatno pojasnio negativne posljedice djelovanja zakona, te istaknuo kako su predstavnici Hrvata u FBiH odlučni u namjeri da se žurno naprave izmjene u postojećem zakonu.

"Ovaj zakon je posebno nepravedan prema županijama na jugu Federacije, i nadam da ćemo ga uskoro promijeniti, kako bi popravili uvjete života na ovim prostorima", poručio je Kožul.

Prisutnima se obratio i profesor Zdenko Klepić, koji je izrazio svoje nezadovoljstvo aktualnim zakonom.

"Način raspodjele javnih prihoda je katastrofalan, iz razloga što jedno dijete u Sarajevu vrijedi duplo više nego u ostalim dijelovima Federacije. Nije mi jasno zašto su takvi koeficijenti raspodjele, a u obrazloženju se samo navodi kako je to zbog posebnih potreba. Međutim, te posebne potrebe nisu nabrojane ni definirane. Ja smatram kako su to potrebe da netko iz Sarajeva može otići na skijanje 20 dana, imati bazen u kući, ići na more 20 dana, da može sebi kupit jahtu", poručio je Klepić.

Na kraju tribine velikom broju okupljenih obratio se predsjednik Udruge Vrisak Vedran Arapović, koji je upozorio kako su istraživanja ove Udruge pokazala kako jedan građanin u Sarajevu i Goraždu vrijedi duplo više nego građanin u ostalih osam županija u Federaciji.

"Taj iznos u Sarajevu je 800 maraka, dok je u ostalim županijama 300 ili 400 maraka. Sarajevska županija u razdoblju od 2006. do 2013. godine uprihodovala 2 milijarde 960 milijuna maraka, a Tuzlanska županija koja ima jako slične parametre kao Sarajevska u tom razdoblju milijardu i 650 milijuna maraka. Da nije bilo posebnih koeficijenata koje ima Sarajevo taj iznos bi bio milijardu i 900 milijuna. Dakle, Tuzla je u osam godina zakinuta za nekih 200 milijuna maraka", istaknuo je Arapović.

Ovo je prva u nizu javnih tribina koju će Udruga Vrisak organizirati u suradnji s Tuzlanskom inicijativom. Već za tjedan dana tribina će se održati u Tuzli, a trebala bi se održati i u Bihaću i Zenici, dok bi završna tribina trebala biti u Sarajevu.

Ukoliko se želite aktivno uključiti u Udrugu Vrisak možete im se obratiti putem maila: [email protected] i putem njihove Facebook stranice.

Foto i tekst

politika24.net