MOSTAR Izložba o raznolikosti meksičkih supkultura i običaja drevnih starosjedioca

hrvatski dom herceg stjepan kosača, starosjedioci, Meksiko, jacob prado

Izložba fotografija Jacoba Prada pod nazivom "Ecosistema 06050" bit će otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u četvrtak, 3. ožujka, s početkom u 19 sati.

"Ova izrazito živopisna izložba u Mostar donosi dah metropole i prikazuje raznolikosti supkulturnih skupina kao i običaje i nošnje drevnih starosjedioca Meksika, te na izravan način tretira fenomene različitosti identiteta u jednom od najnaseljenijih gradova na planeti", priopćeno je iz Galerije.

Renomirani meksički kipar Sebastijan Escultor kazao je kako fotograf u koloritnom mozaiku prijestolničkog društva, bilježi slike plesača odjevenih u perje koji održavaju živost predhispanskog pogleda na svijet.

"Fotografije odraslih muškaraca i žena koji su predstavnici svoje tradicije, mogu biti poistovjećene s konzervativnim zapadnjačkim vrijednostima dok fotografije adolescenata koji slobodnog duha nastoje izraziti svoj identitet tetovažama i pirsinzima na tijelima, mogu biti tumačene kao alegorije ličnosti koja odbija biti otuđena", dodao je Escultor.

Jacob Prado meksički je fotograf i bivši dugogodišnji veleposlanik Meksika u raznim internacionalnim misijama proteklih 20 godina.

Izložba će biti upriličena u suradnji s Veleposlanstvom Meksika u Beogradu, stoji u priopćenju.