VIDEO  MOST i HRS "Hrvatska se prema Hrvatima u BiH ponaša kao prema Indijancima u rezervatima"

most, HRS
Screenshot

MOST Nezavisnih lista predvođen sinjskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Mirom Buljem i Hrvatska republikanska stranka (HRS) na čelu sa Slavenom Ragužom jutros u 10 sati organizirali su konferenciju za medije na Graničnom prijelazu Kamensko, između dva granična prijelaza. Povod konferencije je bila je diskriminacija hrvatskih državljana iz BiH prilikom prelaska granice i uvjeta koji se moraju ispunjavati.

"Došli smo ovdje da ukažemo na problem diskriminacije naših sugrađana Hrvata koji žive na području Bosne i Hercegovine. Ova diskriminacija oko covid mjera je sramotan čin Hrvatske Vlade i onih koji upravljaju ovom krizom. Ja kao sinjski gradonačelnik, ali i kao saborski zastupnik se ovome protivim. Ova diskriminacija je nezamisliva. U sve zemlje EU i susjedne zemlje Hrvati iz BiH mogu ući bez ikakvih problema, a mi kao turistička zemlja zaustavljamo naše sunarodnjake i sprječavamo da mogu doći raditi, živjeti i putovati", rekao je Bulj.

"Veliki broj ljudi s područja Hercegovine živi i radi u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Ovo je više nego sramotno od Vlade. Do nedavno su čak mogli i državljani Srbije mogli ulaziti bez ikakvih problema i testa. BiH se nalazi na zelenoj listi", istaknuo je.

"Ova covid kriza pokazuje kako se Vlada RH i Stožer ponašaju. Mi tražimo, a i ja kao saborski zastupnik i čovjek koji živi u pograničnom području s našim ljudima, da se ova mjera odmah zaustavi i da se ponašaju prema našim Hrvatima kao i druge zemlje", kazao je Miro Bulj.

"Zahvaljujem saborskim zastupnicima MOSTA-a. Oni su još jednom pokazali da su jedini i pravi zastupnici Hrvata u BiH koji žive izvan matične domovine, a ne one tri mumije koje su izabrane u 11. izbornoj jedinici", rekao je na početku obraćanja medijima predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

"Ne postoji niti jedan epidemiološki, niti bilo koji drugi razlog da se Hrvatima u BiH onemogući, osim na 12 sati, boravak u Hrvatskoj. Prosjek antigenskog testa u BiH je 40 maraka. Peteročlana obitelj mora platiti 200 maraka da bi prešla granicu na dulje od 12 sati. To je jedno noćenje. Ono što je zanimljivo je to da apele dalmatinskih ugostitelja i hotelijera kojima su Hrvati iz BiH redoviti gosti, nitko ne čuje. Apeliramo da se ova mjera ukine. Dobili smo naznake da su ih oni planirali i ranije ukinuti, ali zbog naših aktivnosti to su prolongirali. Ja ću zavaliti i zapljeskati Andreju Plenkoviću i Draganu Čoviću ako to učine. Ako su oni planirali da se mi ponašamo kao Indijanci u nekom rezervatu neka nam kažu, mi ćemo se znati ponašati i prilagoditi tim uvjetima", rekao je između ostalog Raguž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.