MORAJU NA SERVIS Bolnici stigli respiratori "Srebrne maline" - oba su neispravna

MORAJU NA SERVIS Bolnici stigli respiratori "Srebrne maline" - oba su neispravna
Fena

Od dva respiratora, koliko je iz kontingenta od 100 aparata koje su kupili firma „Srebrena malina“, Federalna uprava civilne zaštite i Vlada FBiH, dopremljeno u Kantonalnu bolnicu Goražde, niti jedan neće moći biti stavljen u funkciju. 

Jedan je odmah vraćen na servis jer je bio neispravan i bit će zamijenjen drugim. Predstavnici sarajevskog laboratorija VERLAB, koji u ime Instituta za mjeriteljstvo vrši verifikaciju medicinskih uređaja, u večernjim satima okončali su verifikaciju drugog uređaja, te konstatirali odstupanja mimo zakonski dozvoljenih granica. To znači da se ni drugi respirator koji je dopremljen u Goražde ne smije koristiti dok se ne servisira u ovlaštenom laboratoriju i ponovo prođe zakonom predviđenu verifikaciju, javlja Avaz.

Kupovina 100 respiratora, za koje je izdvojeno 10.5 milijuna maraka a koji su od travnja stajali u magacinu, predmet je istrage Tužiteljstva BiH. Istragom su, osim vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića, obuhvaćeni i direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.