MMF nameće nove uvjete bh. vlastima za drugu tranšu

FTV, MMF, dan državnosti, Hrvati u BIH, Dan neovisnosti BiH, BIH, vijalet, BIH,  rezolucija o Bosni i Hercegovini, Dom naroda, kordinacija udruga, BIH, podjele, Papa, Dan neovisnosti BiH

Izaslanstvo MMF-a, predvođeno šefom Odjela za BiH pri MMF-u u Washingtonu Costasom Christ ouom, danas će se sastati s pomoćnicima ministara svih federalnih ministarstava, dok je za sutra zakazan finalni sastanak s ministrom financija Vjekoslavom Bevandom.

Sastanci s pomoćnicima

Sastanak s pomoćnicima održat će se kako bi se upoznali s izvršavanjem proračuna za 2009. i proračunom za 2010., razgovarat će se o prikupljanju prihoda, unutarnjem dugu, planovima za privatizaciju i drugim važnim pitanjima koja su navedena u pismu namjere prilikom odobravanja prve tranše aranžmana.

Dnevni list doznaje da će s ministrom Bevandom biti govora o ekonomskoj situaciji, izvršenju proračuna, učincima Zakona o plaćama, zakonima o reviziji i socijalnom sektoru. Izaslanstvo MMF-a 9. studenog ide u RS, gdje će također razgovarati sa zamjenicima i ministrima. Christou će u našoj zemlji ostati do 18. studenog, a konačna odluka o odobravanju druge tranše vrijedne oko 128 milijuna maraka za FBiH uslijedit će početkom prosinca na sastanku Odbora direktora MMF-a.

Christou se ipak nada da bi, i brojnih poteškoća u Federaciji, sve obveze trebale biti ispunjene jer su dobili čvrste potvrde od federalne vlasti da će biti ispunjeni svi uvjeti.

Najbitnija revizija

Ipak, ono što je fondu najbitnije i dalje je reforma braniteljske i socijalne kategorije, koja predstavlja najveći izazov za federalnu Vladu.

''Ako pogledate pismo namjere, vidjet ćete da ono točno definira koji su to koraci. Oni se do kraja studenoga moraju dogovoriti o planu i onda se moraju pozabaviti mnogim od ovih davanja pojedinačno do kraja godine. Pismo namjere je tu juasno'', poručio je Christou.

Iz MMF-a su poručili da će tijekom posjeta BiH najvjerojatnije biti sastavljeno novo pismo namjere, u kojem će biti sadržani daljnji koraci koje treba poduzeti bh. vlasti. Iako je ova najava za sve u BiH bila iznenađujuća, Christou pojašnjava da nakon svake revizije slijede nove obveze. Da MMF nema namjeru tako lako ostaviti BiH na cjedilu, bez novca, govori i Christouova izjava da, iako se ne dogovore s bh. vlastima, slijede novi razgovori i da ova revizija ne mora značiti kraj.