MJEŠTANI NA NOGAMA U mostarskom naselju niče novo brdo solara, sve se gradi u blizini vodozaštitne zone

Prigrađani Solari

Mještani sjevernog mostarskog naselja 'Prigrađani' aktivno su na nogama posljednjih mjeseci zbog najavljene izgradnje velike solarne elektrane od 60 MW, a sve se to odvija u blizini vodozaštitne zone zbog koje ranije neki stanovnici nisu mogli imati ni priključak na vodu, a sada je odjednom sve moguće u tom malom selu. Za hercegovina.info kažu da da igranje s njima traje već 15 godina i da je teren unaprijed dobro pripremljen za ono što se događa u proteklom razdoblju.

Mještanima nepoznati investitor iz Sarajeva s adresom tvrtke 'HL 001' u njihovom selu već ranije krenuo je otkupljivati zemlju od onih koji su je htjeli prodati, a oni tvrde da sve to ne bi radio da nije imao zeleno svjetlo od bivših i sadašnjih gradskih vlasti koji mu pogoduju papirologijom. Koncesija se dodjeljuje na 30 godina, a kako nam kažu još uvijek preostali stanovnici, neke kuće se nalaze u neposrednoj udaljenosti.

Prigrađani Solari

Prigrađani Solari

"Brdo koje je predviđeno za solare gravitira cesti koji će voditi na koridor autoceste, dakle te kuće su na 600 metara zračne linije i mi smo svedeni od 600 metara do kilometar. Pazite, mi ćemo biti na svakodnevnom udaru teške mehanizacije, miniranja i što se tiče njegovih radova, ali i autoceste gdje će se kopati milijuni i milijuni kubika", pričaju stanovnici Prigrađana za hercegovina.info.

Smatraju da njihovo selo nakon svega neće biti nikome privlačno.

"Ako još uzmete u obzir da je s jedne strane područje namijenjeno za industrijsku zonu, pitanje je koji je cilj svega toga, da iselimo svi? Tko će htjeti ostati živjeti tu, koliko će naše kuće i naši život vrijediti?", ističu.

Prigrađani Solari



Investitorima se vjerojatno žuri zbog neusklađenosti gradskog i županijskog prostornog plana, a studiju za ovo područje radila je tvrtka 'Vodoprivreda' iz Sarajeva, dok je reviziju elaborata radio Suad Špago za tvrtku 'Hydrocontrol'. Žurbu najbolje dočarava i odnos Ministarstva gospodarstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) koji kao predlagač nije tražio suglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o načinu pretvaranja šumskog u građevinsko zemljište.

"Dodatno, ovim putem Vas obavještavam da Predlagač izmjena i dopuna Prostornog plana nije tražio suglasnost Federalnog ministarstva u skladu s člankom 42. koji glasi da Predlagač nacrta prostornog plana Federacije, županije, grada i općine mora dobiti suglasnost federalnog ministra na nacrt tog plana", stoji u odgovoru ministarstva mještanima.

Prigrađani Solari

Vodozaštitno područje izvorišta Salakovac i Bošnjaci bila je tema prošle sjednice mostarskog gradskog vijeća, a izazvalo je i podužu raspravu među SDA-ovcima, budući da vijećnik Adem Macić dolazi s navedenog područja.

"U više navrata je bilo sastanaka s predstavnicima 'Vodovoda' te vijećnicima iz navedenog područja oko elaborata koje je radila ovlaštena tvrtka. Cilj svega ovoga je bio da se omogući lokalnom stanovništvu priključak za vodu, onima koji su i prije rata na tom području izgradili kuće", kazala je na sjednici načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja.

"Radi se o elaboratu čiji je cilj bio da se implementira pravilnik o načinu utvrđivanja uvjeta za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za vodoopskrbu stanovništva, kako je navedeno u Službenim novinama 2012. godine. Četiri su zaštitne zone koje se formiraju na temelju hidrogeoloških parametara prema izvorištu, u ovom slučaju konkretno Salakovac. Prva zaštitna je najstroži režim zabrane, odnosno potpuno zabrana pristupa bilo kome tko bi narušio taj prostor zahvata. Druga je strogi režim zabrane, treći je umjereni, a četvrti preventivni režim zabrane. U oba slučaja (i Salakovac i Bošnjaci) treba istaknuti zainteresiranost ljudi da na tom prostoru grade vjetroenergetske i objekte za proizvodnju struje pomoću sunčeve energije. Segment koji obrađuje solarne elektrane, na moje inzistiranje kao revidenta ugrađen je u dio integralnog teksta nakon što je projektant prihvatio. Imajući u vidu gore navedene rizike s aspekta zaštite voda kod izgradnje i kasnije eksploatacije za proizvodnju električne energije, potrebno je provesti sve mjere koje su definirane u ovoj oblasti s naglaskom na tretman ulja u energetskim transformatorima", kazao je Suad Špago koji je izradio reviziju elaborata, a ujedno i član Gradskog odbora mostarske SDA.

Adem Macić ubrzo je demantirao načelnicu Trbonju te postavio retoričko pitanje kada je u pitanju stranačko glasovanje.

"Moram demantirati načelnicu jer se poziva na sastanke s vijećnicima sa sjevera. Ja sam jedan od njih i apsolutno nisam održao nijedan sastanak ni s kim, ako mene netko ne smatra vijećnikom sa sjevera, to je onda OK. Mi već imamo dovoljno problema na terenu i nemojte molim vas još i ovo. Nama treba samo pola godine da sve pročitamo, a ne tri dana unaprijed i trebamo o tome glasovati. Tiče me se možda najviše jer i sam dolazim iz tog mjesta, bio sam s direktoricom 'Vodovoda' i tražio sam javnu raspravu, trebalo je biti u O.Š. 'Potoci', no nije do toga došlo. Svi pričaju o solarima, moramo li mi samo brinuti o solarima? Sav teret odluka gura se na teret vijećnika, a najbolje bi bilo da se održi javna rasprava. Gradonačelnik priča o korektnoj suradnji s lokalnom zajednicom kada je u pitanju izgradnja solara, pa o čemu pričamo kad se pokreću redom tužbe od Gubavice, Miljkovića, Kozice, pa evo vjerojatno sad i Prigrađana. Mi glasujemo o nečemu za što ne znamo uopće puno, niti kako će se to reflektirati u budućnosti", istaknuo je Macić.

Odluka o zaštitnim mjerama za izvorište Salakovac i Bošnjaci jednoglasno je usvojena na prošloj sjednici s 26 glasova, a mještani smatraju da je to samo kupovina preostalih mještana u selu kako bi se cijela priča amortizirala tako da će voda doći do onih koji su desetljećima bili ignorirani.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.